Премиерът на Унгария Виктор Орбан обвинява германския канцлер Ангела Меркел за провала на Европейския съвет да номинира кандидатите за топ позициите в Общността, информира "Политико".

Пред държавна медия Орбан подчерта, че "за първи път през моите 30 г. в европейската политика виждам ръководителя на най-голямата партия и най-голямото правителство в Европейската народна партия (ЕНП) - германския канцлер - открито да отхвърля демократично решение на председателя на Европейската народна партия".

Евролидерите не успяха да се договорят за топ позициите, отлагат разговорите за утре

Евролидерите не успяха да се договорят за топ позициите, отлагат разговорите за утре

28-те лидери на страните членки на ЕС ще подновят разговорите във вторник сутринта

Орбан, чиято управляваща партия в Унгария ФИДЕС в момента временно е с отнети членски права в ЕНП заради нарушаване на върховенството на закона, смята, че кандидатът на социалистите Франс Тимерманс е под влиянието на американския бизнесмен Джордж Сорос.

"Тимерманс е добър боец и не е посредствен опонент, за което има моето уважение. Той е идеологически боец, който не приема различията, който не толерира други възгледи освен своите и от либералната демокрация, и който иска да наложи концепцията си на всички страни членки на ЕС", подчерта унгарският лидер.

"Ключовият проблем тук е голямата финансова подкрепа в продължение на много години за неправителствени организации като на Сорос. Това е основният процес с потенциал за предрешаване на всичко. Някои от нас искат да спрат този процес", поясни Орбан.

По непотвърдена информация Франс Тимерманс е фаворит за поста председател на Европейската комисия. Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП, е гласен за председател на Европейския парламент.

Туск прекъсна срещата на европейските лидери, няма избран председател на ЕК

Туск прекъсна срещата на европейските лидери, няма избран председател на ЕК

Провеждат се двустранни консултации...

Според Forexlive Франция вероятно ще получи поста председател на Европейската централна банка. Спрягат се имената на Беноа Кьоре - френски икономист, Член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, и Франсоа Вилерой дьо Гало - гуверньорът на Френската централна банка.

Днес евролидерите възобновяват разговорите за кандидатите след два поредни дни на напрегнати преговори, завършили без успех.