Въпросът за поръчката на Унгария за ваксина срещу новия коронавирус от Русия и Китай трябва да се разглежда от гледна точка на общественото здраве, а не от политиката, коментира премиерът Виктор Орбан, цитиран от MTI и ТАСС.

Орбан определи като разумен ходът на Унгария за изучаване на ваксини, произведени в страни, които са напреднали в тяхното разработване. "Виждам ваксината не като политически проблем, а като здравен проблем. Трябва да спасим животи. Ако някои ваксини се появят по-рано, Унгария трябва да ги поръча", каза Орбан в ефира на унгарското радио.

"Не е работа на Сорос да решава кои ваксини са добри и кои не. Зависи от лабораториите и унгарския народ, който може свободно да избира от няколко ваксини", обяснява Орбан, отговаряйки на Джордж Сорос, да уточни как Унгария е получила проби от руската ваксина.

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Не може да си позволи компромис с върховенството на правото

Според премиера унгарският народ може да избира между китайската, руската или израелската ваксини, както и между 12 милиона дози от ваксини, предварително поръчани от производителите на Запад. Всяка ваксина ще бъде внимателно проучена от унгарски специалисти, за да се гарантира тяхната безопасност, обясни той.

На 19 ноември унгарският външен министър Петер Сиято обяви, че първите проби от руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V са доставени в Унгария за лабораторни изследвания. Унгарските здравни власти ще проучат дали е възможно да започнете да използвате тази ваксина в страната. Освен това една от унгарските фармацевтични компании получи необходимата документация от Русия за организиране на производство на руска ваксина.

Унгария е първата държава от ЕС, която получи руска ваксина за изследвания, а може да стане и първата държава от ЕС, където може да се организира производство на руска ваксина. Унгарският външен министър заяви, че трябва да се избягва политизирането на въпроса за доставката на руската ваксина.

Европейската комисия е двусмислена относно позицията на Унгария, ЕС е загрижен от възможността за унгарски опити и последваща употреба на руската ваксина.

Брюксел хока Унгария за планирания внос на руската ваксина "Спутник V"

Брюксел хока Унгария за планирания внос на руската ваксина "Спутник V"

Това отваря нов фронт в обтегнатите отношения между Брюксел и Будапеща