Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че "етническата хомогенност" е важна за икономическия просперитет на страната, съобщава "Франс прес".

Орбан говори срещу привличането на чуждестранни работници за разрешаване на проблема с недостига на работна ръка на пазара на труда.

В реч пред Унгарската търговско-промишлена палата в Будапеща Орбан заяви, че подобряване на конкурентоспособността е не само начин за подпомагане на икономическия ръст, но и "увеличаване стойността" на "родината".

"Как да направим това? Първо, чрез запазване на етническата хомогенност. Човек може да каже такива неща сега, които можеха да бъдат изпълнени преди няколко години, тъй като животът доказа, че твърде голямо смесване води до проблеми", смята той.

Унгарското население, като в много страни в Европа, е смесица от етнически групи, но Орбан подчерта, че това разнообразие е в "рамките на определен обхват етнос (...) в една цивилизация".

Премиерът на Унгария многократно предупреждава, че мигрантите представляват заплаха за културното и религиозното наследство на Европа.

Правителството на Унгария "не може да рискува да се промени фундаменталният етнически характер на страната", категоричен политикът.

"Това няма да повиши стойността на страната, а ще стане обраното, ще я вкара в хаос", предупреди Орбан.

Той смята, че ограничаване на етническото разнообразие е от културна важност, защото "проблемът с паралелните общества е нежелателен".

Унгария е с ниска безработица - около 4-5%. Обаче страната е изправена пред недостиг на работна сила.

Но Орбан предупреди, че страната може да приеме чужди работници само за кратък период.

"Не бих искал страната да се насочи към ситуация, в която нископлатената работа ще бъде извършвана само от чужденци", заяви той.