Малайзия планира да направи основно почистване на единия от терминалите на международното летище в Куала Лумпур, за да изчезнат всички възможни следи от отровни химикали след убийството на Ким Чен-нам миналата седмица, съобщава Ройтерс.

Малайзия обмисля да изгони посланика на КНДР

Малайзия обмисля да изгони посланика на КНДР

Или затваряне на посолството си в Пхенян

В групите за почистване ще участва и екип по съдебна медицина от полицията, пожарната служба и органът за атомна енергия, отбелязаха в съобщение от полицията в Малайзия.

От силите на реда поясниха, че почистването ще започне в 01,00 часа на 26 февруари.

Малайзия: Дипломат на Пхенян е замесен в убийство

Малайзия: Дипломат на Пхенян е замесен в убийство

По случая бяха задържани четирима души

Ким Чен-нам, доведен брат на лидера на КНДР Ким Чен-ун, беше убит на 13 февруари на летището с нервнопаралитичен газ VX, класифициран от ООН като оръжие за масово поразяване, обявиха от полицията в петък.

Междувременно властите съобщиха, цитирани от Ройтерс, че ще издадат заповед за арест на севернокорейски дипломат, който е издирван за разпит във връзка с убийството, ако не сътрудничи доброволно на полицията.

Малайзия няма да предаде тялото на Ким Чен-нам без ДНК от роднина

Малайзия няма да предаде тялото на Ким Чен-нам без ДНК от роднина

Въпреки че Пхенян настоява тялото да им бъде предадено

Издирваният за разпит е 44-годишният втори секретар в посолството на КНДР в Куала Лумпур.

"Приемливо" време ще бъде дадено на дипломата преди полицията да предприеме допълнителни действия, каза Абдул Самах Мат, шеф на полицията в щата Селангор.

Не е ясно дали официалният представител на посолството може да бъде задържан, тъй като полицията обяви, че има дипломатически имунитет.

Химическо оръжие убило Ким Чен-нам

Химическо оръжие убило Ким Чен-нам

Натривки от кожата на лицето му показват наличие на нервнопаралитичен газ VX

Осем севернокорейци са издирвани по случая, включително дипломата. Един човек е задържан от полицията, а четирима се вярва, че са избягали в КНДР, докато други двама са в Малайзия.

Полицията се опитва да установи осмия заподозрян.