Ръководителят на международната мисия от наблюдатели към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на президентските избори в САЩ обвини държавния глава Доналд Тръмп в "груба злоупотреба с власт", след като американският лидер се оплака, че е лъган и поиска преброяването да бъде прекратено, информира АФП.

Най-тревожното нещо бе, когато президентът на САЩ призова за прекратяване броенето на бюлетините, защото той е победителят, коментира Михаел Линк пред германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Това беше груба злоупотреба с власт, каза той и добави, че манипулативните твърдения на Тръмп са безпочвени.

Американската предизборна кампания се характеризира с политическа поляризация и неоснователни твърдения за систематични фалшификации.

Това се казва в изявление на Международната мисия за наблюдение на избори към Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

Организацията изпрати екип от 102-ма наблюдатели да следят изборния процес в САЩ по покана на американското правителството. Окончателната оценка ще бъде публикувана след завършване на изборния процес.