Регионалният лидер на Каталуния Ким Тора е на ръба да бъде отстранен от поста си, след като испанската избирателна комисия постанови, че той вече не може да участва като член на регионалния парламент, предаде Politico.eu.

Припомняме, че през декември миналата година Върховният съд на Каталуния го лиши от правото да заема държавна длъжност 18 месеца.

Изборната комисия, съставена от осем съдии на Върховния съд, избрани на случаен принцип и петима учени, назначени от политическите партии, взе противоречивото решение в петък и то влезе в сила веднага той след като бе официално уведомен.

Съд лиши лидера на Каталуния от право да заема държавна длъжност за 18 месеца

Съд лиши лидера на Каталуния от право да заема държавна длъжност за 18 месеца

Трябва да плати и глоба от около 30 хиляди евро

Този ход е свързан с решението на Тора да не премахва сепаратистките символи от обществените сгради по време на предизборна кампания.

Според каталунския закон членството в регионалния парламент е предпоставка за поемане на ролята на президент на Каталуния. Тора обаче твърди, че законът не уточнява дали председателят трябва да остане като регионален лидер за продължителността на своя мандат.

В изявление на каталунското правителство след спешно заседание на кабинета му Тора обвини избирателната комисия в упражняване на правомощия, които не й принадлежат. Той каза, че ще обжалва решението, което той определи като "авторитарно и напълно неправилно".

"За втори път се прави опит за отстраняване на каталунски президент от длъжност в Мадрид", каза Тора, настоявайки, че каталунският парламент е единствената институция с правомощия да го освободи за президент на региона.