Пандемията от коронавирус показа на много европейски граждани тежкото състояние на някои хора и ги принуди да поискат промяна в обществото, показва ново проучване, цитирано от "Политико".

Медията е получила достъп до изследването на неправителствената организация More in Common, което е проведено в шест европейски държави - Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша и Великобритания - между 19 юни и 8 юли. Проучването ще бъде публикувано следващата седмица.

Мнозинството в шестте държави твърдят, че пандемията от коронавирус ги е направила "по-осъзнати за условията на живот на други хора" в страните им, което варира от 56% в Полша и Франция до 73 на сто в Италия. Отвъд националните граници кризата е предизвикала подобни реакции. Около ¾ от всички респодентни са съгласни, че "без значение откъде сме, като хора ние фундаментално сме едни и същи".

Като цяло респондентите в шестте държави са съгласни, че животът не може да се върне към състоянието си преди пандемията.

"Много хора искат да използват кризата с коронавируса като извинение за промяна на системата", отбелязват от неправителствената организация.

Желанието за ново начало особено силно се проявява относно въпросите за околната среда.

1/3 от италианците са склонни да плащат по-високи данъци върху доходите, за да помогнат за възстановяване на икономиката. Във Великобритания 44% са склонни да направят такава жертва.

Солидарността не е ограничена само до националните граници. 48% от холандците подкрепят идеята за европейски фонд за възстановяване и общ дълг, макар че правителството на Холандия е от така наречената "Пестелива четворка" с Австрия, Швеция и Дания.