Тайван започна разследване след план на местни производители на тоалетна хартия за вдигане на цените, който предизвика паника в страната, съобщава ДПА.

Тайванците се втурнаха да купуват хартия, след като Комисията за честна търговия започна проверка за възможни "колективни действия" на местните производители на тоалетна хартия да вдигнат цените с цел увеличаване на печалбите.

Висш представител на комисията направи изявлението по време на среща с три големи компании на местно ниво и пет търговци на дребно на национално ниво.

В съобщение на комисията се казва, че колективните действия за вдигане на цените и задържане на стоките нарушават правилата за свободна търговия. Допълва се, че вече прокуратурата разследва за умишлено задържане на стоките.

Има вероятност компаниите да бъдат обвинени в сговор с цел вдигане на цените.

Паниката започна през уикенда, след като производителите на тоалетна хартия предупредиха, че цената на стоката може да нарасне от 10 до 30% заради поскъпване на материалите.

Телевизии показаха кадри с потребители, които се запасяват с тоалетна хартия.

Правителството увери, че "няма нужда от паническо купуване", тъй като има достатъчно хартия и цените ще се стабилизират.