Близкия изток се нуждае от решение на две държави, обясни папа Франциск. Той използва коледното си послание, за да призове за договаряне на двудържавно решение за прекратяване на израелско-палестинския конфликт, след като Тръмп предизвика напрежение в региона с признаването на Йерусалим за столица на Израел, съобщава "Ройтерс".

Папата говори за конфликта в Близкия изток и за други световни спорни точки в неговия "Урби ет Орби", четири дни след като повече от 120 държави подкрепиха резолюция призоваваща Съединените щати да променят решението си за Йерусалим.

"Нека се молим, че волята за възобновяване на диалога може да надделее между страните и че най-накрая може да се постигне договорено решение, което ще позволи мирното съвместно съществуване на две държави в рамките на взаимно съгласувани и международно признати граници", обясни Франциск.

"Ние виждаме Исус в децата на Близкия изток, които продължават да страдат поради нарастващото напрежение между израелци и палестинци", допълва той в своята реч.

Това е вторият път, когато папата публично говори за Йерусалим след решението на Тръмп на 6 декември, тогава той призова за "статуквото" на града да бъде зачитано, за да не се появят нови напрежения в Близкия изток.

"Днес, когато вятърът войната бушува в нашия свят ... Коледа ни кани да се съсредоточим върху детето и да го разпознаваме в лицата на малките деца, особено тези, за които, както и за Исус, "не съществува място в хана", каза той.

Витлеем преди Бъдни вечер - празник и напрежение

Витлеем преди Бъдни вечер - празник и напрежение

Тази година е сложен и политически плакат на площад "Мангер" до традиционното коледно дърво, близо до Църквата на Рождество Христово

Папа Франциск защити мигрантите, сравнявайки ги с Мария и Йосиф, които не намират своето място във Витлеем и обясни, че вярата изисква чужденците да бъдат посрещнати.

Папа Франциск, посреща петата си Коледа като лидер на 1,2 милиарда римокатолици в света и ръководи тържествена меса за близо 10 000 души в базиликата "Свети Петър". При засилени мерки сигурност присъстващите са проверявани до площад "Свети Петър", още преди да преминат през металните детектори, за да влязат в базиликата. 

Прочетеното Евангелие описва библейската история за това как Мария и Йосиф е трябвало да пътуват от Назарет до Витлеем, за да бъдат регистрирани за преброяване, поръчано от римския император Цезар Август.

Папата припомни за драмата на бежанците

Папата припомни за драмата на бежанците

Ирод е разпоредил посичането на всички младенци

"Толкова много други стъпки са скрити в стъпките на Йосиф и Мария. Виждаме стъпките на цели семейства, принудени да напускат в наши дни. Виждаме следите на милиони хора, които не избират да си тръгнат, но са изгонени от родните си места, оставят зад гърба си своите близки", обясни папата.

Дори овчарите, които Библията описва като първите са видели детето Исус, са "принудени да живеят на ръба на обществото", смятани са за мръсни, миризливи чужденци. "Всичко в тях води до недоверие. Те са мъже и жени, които са държани на разстояние, от които са се страхували".