Париж, който през 2015 г. беше домакин на подписването на историческо споразумение за борба с глобалното затопляне, обяви климатично извънредно положение след подобни решения на други градове и национални парламенти, информира АФП.

"Париж, като други градове, обяви извънредно положение", заяви Селия Блауел, заместник на кмета на френската столица, който е с ресор околна среда. Тя подчерта необходимостта да продължи изпълнението на задачите към Парижкото споразумение от 2015 г.

Глобалното затопляне затваря 80 млн. работни места до 2030 г., алармира ООН

Глобалното затопляне затваря 80 млн. работни места до 2030 г., алармира ООН

2,2% от всички работни часове по света ще бъдат изгубени

В приетата декларация се казва още, че парижката управа ще създаде "климатична академия" с цел по-добро образоване на младите и обществото по проблема.

Парламентът на Великобритания стана първият в света, който обяви климатично извънредно положение, прокарвайки символично предложение на 1 май. На 10 май парламентът на Ирландия прокара подобно предложение.

Шефът на ООН: Не вървим по правилния път против глобалното затопляне

Шефът на ООН: Не вървим по правилния път против глобалното затопляне

Все по-слаба политическа воля за борба с климатичните промени отбелязва той

Според американската неправителствена организация The Climate Mobilization, която настоява за приемане на такива декларации, властите на 650 градски населени места по света са обявили климатично извънредно положение. Активистите извоюваха голяма победа, след като Ню Йорк обяви климатично извънредно положение на 26 юни, с което се превърна в най-големия град, предприел този ход.

През 2015 г. световните лидери се ангажираха да намалят покачването на световните температури под 2 градуса по Целзий и таван 1,5 градуса по Целзий, ако е възможно. Но впоследствие САЩ нанесоха голям удар върху Парижкото споразумение, след като президентът Доналд Тръмп обяви през юни 2017 г., че страната напуска сделката.

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Човечеството трябва да спре да се прави на "ни лук яло, ни лук мирисало"