Най-малко трима души са починали от ебола в Гвинея, а други пет са с положителен тест за вируса, съобщават здравни служители, цитирани от БиБиСи.

Те се разболяват с диария, повръщане и кървене, след като присъстват на погребение.

Между 2013 и 2016 г. над 11 000 души загинаха в епидемията от Западна Африка Ебола, започнала в Гвинея.

Но в отговор на тази епидемия бяха разработени няколко ваксини, които оттогава се използват за борба с огнищата в Демократична република Конго.

С 90% смъртност, ебола показва нуждата от доверие между наука и общество

С 90% смъртност, ебола показва нуждата от доверие между наука и общество

СЗО предупреждава, че светът навлиза в "нова фаза", големи огнища на смъртоносни болести са "ново нормално"

Ебола заразява хората при близък контакт със заразени животни, включително шимпанзета, плодови прилепи и горска антилопа.

След това се разпространява между хората чрез директен контакт със заразена кръв, телесни течности или индиректно чрез контакт със замърсена среда.

Погребенията в общността, при които хората помагат да се измие тялото на починалия, могат да бъдат ключов начин за разпространение на ебола в по-ранните етапи на огнището.

Телата на жертвите са особено заразни. Инкубационният период може да продължи от два дни до три седмици.

Д-р Сакоба Кейта, ръководител на националната здравна агенция в Гвинея, заяви, че се правят повече тестове, за да се потвърди ситуацията в югоизточния регион близо до град Нзерекоре, а здравните работници работят за проследяване и изолиране на случаите.

Директорът за Африка на Световната здравна организация Матшидисо Моети написа в туитър, че СЗО "засилва усилията за готовност и реагиране" предвид потенциалното възраждане на Ебола в Гвинея.

СЗО бие тревога: Ебола е заплаха за здравето в международен план

СЗО бие тревога: Ебола е заплаха за здравето в международен план

Заразен е пренесъл вируса в град с два милиона души в Демократична република Конго

Ваксината срещу ебола е изпробвана за първи път в продължение на четири месеца през 2015 г. в Гвинея - стартирана от Агенцията за обществено здраве на Канада и след това разработена от американската фармацевтична компания Merck Sharp & Dohme (MSD).

Идентифицирани са сто пациенти и след това тесните контакти или са били ваксинирани веднага, или три седмици по-късно. При 2014 близки контакта, които са били ваксинирани незабавно, няма последващи случаи на ебола.

Ебола е вирус, който първоначално причинява внезапна треска, интензивна слабост, мускулна болка и възпалено гърло. Прогресира до повръщане, диария, вътрешно и външно кървене.

Хората се заразяват, когато имат директен контакт при наранена кожа, през устата и носа, при кървене, контакт с повръщане, изпражнения или телесните течности на някой заразен с ебола. Пациентите  умират от дехидратация и полиорганна недостатъчност.

EK разреши продажбата на ваксина срещу ебола в ЕС

EK разреши продажбата на ваксина срещу ебола в ЕС

Ваксината се нарича Ervebo