Премиерът на Армения Никол Пашинян отново обяви, че е готов за предсрочни избори, ако парламентарните сили дадат съгласие, предаде АРМЕНПРЕС. Пашинян заяви това по време на митинга на площада на Републиката. Премиерът добави, че опозицията е положила всички възможни усилия, за да покаже по улиците, че хората искат оставката му. "Те не успяха да направят това и аз им давам още един шанс, предизвиквам ги, нека проведем нови избори и ще видим чия оставка искат хората", каза Пашинян.

Пашинян обвини бившия президент Серж Саркисян, че е повлиял на някои генерали от въоръжените сили и определи неотдавнашния призив на Генералния щаб на страната към него и неговото правителство да подадат оставка като незаконни. Пашинян каза, че началникът на Генералния щаб на въоръжените сили Оник Гаспарян е направил голяма грешка, като не е изпълнил заповедта му да се оттегли.

Пашинян готов да хвърли оставка, кани партии за консултации

Пашинян готов да хвърли оставка, кани партии за консултации

След протестите заради споразумението за Нагорни Карабах

Припомняме, че това се случва на фона на продължаващите протести в страната. Тълпа противници на премиера днес нахлу в правителствена сграда в центъра на столицата Ереван. В сградата са разположени офисите на няколко министерства. Опозиционерите проведоха протест във фоайето на партера, призовавайки служители на ведомствата да не участват в митинга на привържениците на Пашинян. Викайки лозунги с искане за оставката на премиера, те са напуснали сградата. "Завършваме нашата акция. Целта ни беше да покажем, че можем да влезем във всяко министерство", каза един от участниците.

Според информации в медиите заместник-началникът на Генералния щаб на Армения се е подиграл на премиера заради изказването му за "Искандер", заради което Пашинян го уволни. Той подготви и указ за оставката на шефа на Генералния щаб Оник Гаспарян, но президентът Армен Саркисян отказа да го подпише. Премиерът изпрати второ обръщение до президентската администрация. Управляващата парламентарна фракция "Моята стъпка" заплаши Саркисян с импийчмънт.

Стотици арменци искат оставката на Пашинян заради Нагорни Карабах

Стотици арменци искат оставката на Пашинян заради Нагорни Карабах

Опозицията планира други протести следващата седмица

В отговор арменските въоръжени сили поискаха напускането на самия Пашинян. Ръководителят на кабинета оцени това като опит за преврат и призова своите привърженици да излязат на улицата. Междувременно опозицията издигна барикади и разположи палатков лагер в близост до парламента, като те не са в настроение за преговори с властите и настояват за оставката на премиера.