Правителството на САЩ трябва обяснени за бомбардировките на цивилно население в Нагорни Карабах от турски ВВС с американски изтребители F-16, коментира за The New York Times арменският премиер Никол Пашинян.

Армения многократно заявява, че Турция активно подкрепя Азербайджан по време на битките в Нагорни Карабах, включително с използването на изтребители F-16.

В изявление в неделя Международният комитет на Червения кръст осъди "нарастването на атаките с тежко оръжие върху населени места", което е смъртоносно за "за цивилните. В него се казва, че стотици домове, както и училища и болници, са унищожени или повредени, принуждавайки семействата да бягат или да се оттеглят "под земята в неотопляеми мазета, криейки се ден и нощ от насилието".

Нагорни Карабах: Баку и Ереван взаимно се обвиняват за обстрел на цивилни

Нагорни Карабах: Баку и Ереван взаимно се обвиняват за обстрел на цивилни

Стотици хора са убити по време на избухналата в Карабах война

Конфликтът предизвика предупреждения за рискове от по-широка война и постави САЩ с тяхната голяма и политически влиятелна арменска диаспора в неприятното положение да гледат как Турция, жизненоважен съюзник в НАТО, да разполага самолети F-16 в подкрепа на арменските врагове.

"Съединените щати трябва да обяснят дали са дали тези F-16 за бомбардиране на мирни села и мирно население", коментира Пашинян и добави, че е говорил със съветника по националната сигурност на САЩ, Робърт О"Брайън, който е "чул и признал" притесненията и обещава да организира телефонен разговор между арменския лидер и президента на САЩ.

Администрацията на Тръмп е разсеяна от други по-големи проблеми като Китай и "просто не е обърнала внимание и е била напълно дезангажирана", каза Томас де Вал, британски експерт по региона.

Пашинян обясни, че настоящите боеве, започнали на 27 септември след месеци на нарастващо напрежение, представляват "екзистенциална заплаха" поради ролята на Турция, чийто предшественик, Османската империя е убила около 1,5 милиона арменци в края на Първата световна война. Конгресът на САЩ и много страни обявиха, че клането е "геноцид", етикет, който Турция упорито отхвърля.

Армения също има селективни спомени от миналото, като Пашинян отхвърля най-лошото зверство от войната в Карабах 1991-1994 г. - убийството на стотици азербайджански цивилни през 1992 г. от арменски бойци близо до град Ходжали - като "чист пропаганден трик".

Армения и Азербайджан имат дългогодишен опит в пренебрегване или игнориране на миналите травми - тенденция, която направи почти невъзможно и двете страни да приемат законните си оплаквания и осуети външните усилия за уреждане на враждата им заради Нагорни Карабах.

Турция дестабилизира региона и работи срещу мира, предупреди Израел

Турция дестабилизира региона и работи срещу мира, предупреди Израел

Бени Ганц призова за международен натиск върху Анкара

"Всяка страна се фокусира изключително върху собствените си травми и омаловажава тези от другата страна", добави Де Ваал. "Този ​​конфликт ще продължи поне още едно поколение, освен ако не може да бъде потушен от международна операция за сигурност "като тази, която потуши войната на Балканите през 90-те години на миналия век, но това "е много малко вероятно в настоящата международна ситуация".

Според Пашинян, Азербайджан, отдавна има надежди за връщане на Нагорни Карабах със сила и е "насърчен" от Турция да започне неотдавнашната си офанзива срещу контролирания от Армения анклав.

"Това е продължение на геноцидната политика, проведена от Турция срещу арменците", каза той. Той обвини Турция, че не само осигурява въздушна подкрепа, но и набира сирийски бойци, които той нарича "наемници и терористи", за да укрепи азербайджанските военни сили на земята.

Турция отрече обвиненията на Армения и нарече необосновани твърдения, че турски F-16 миналата седмица е свалил арменски самолет. Вместо това тя приписва спираловидното насилие на Армения, като министерството на външните работи в Анкара заяви в неделя, че "Армения е най-голямата бариера за мир и стабилност в региона".

Описвайки конфликта в Нагорни Карабах между християнска Армения и мюсюлмански Азербайджан като "цивилизационна фронтова линия", Пашинян каза, че спорът "не е за територия", а включва далеч по-големи и по-важни залози.

"Арменците в южния Кавказ са последното останало препятствие по пътя на турската експанзия към север, юг и изток", каза той.

Помпео призова за ненамеса от трети страни в Нагорни Карабах

Помпео призова за ненамеса от трети страни в Нагорни Карабах

Сраженията между арменските и азербайджанските сили избухнаха отново в неделя