Пекарна в САЩ се озова в центъра на геополитическа буря, след като предостави кафе на президента на Тайван, съобщава Би Би Си.

Клон на тайванската верига 85C Bakery Cafe в Лос Анджелис предложи кафе и ентусиазирано посрещане на Цай Ингвен, която посети пекарната миналата неделя.

Но много китайски клиенти, които посещават веригата в Китай, са бесни и призоваха за бойкот.

Китай разглежда Тайван като част от територията си и китайската общественост често остро реагира, когато някои действия бъдат разтълкувани като одобрение за независимост на Тайван.

Топлото посрещане на Цай се разглежда като неприемливо.

Веригата обаче се опита да успокои ситуацията, след като бързо излезе със съобщение, с което се дистанцира от настроения в подкрепа независимостта на Тайван. Това обаче доведе до още по-голям гняв, но този път в Тайван, където хората обвиниха компанията, че се е огънала пред китайския натиск.

През миналата седмица президентът Цай Ингвен кацна в Лос Анджелис на път за Южна Америка, където са останали няколко съюзника на Тайван. По време на краткия престой тя посети пекарна на веригата 85C Bakery Cafe, която стартира в Тайван, но се разшири до Китай и САЩ. Повече от половината от приходите на компанията са в Китай.