Решението на САЩ да призове американците да не пътуват до Китай заради коронавируса вбеси Китай, съобщава "Ройтерс".

Не пътувайте до Китай заради новия коронавирус, установен в Ухан, призова Държавният департамент и увеличи нивото на предупреждение за Китай до същото ниво, отнасящо се за Афганистан и Ирак.

75 800 са с коронавирус в Ухан към 25 януари, според изследване в "Лансет"

75 800 са с коронавирус в Ухан към 25 януари, според изследване в "Лансет"

"Големи градове в чужбина с близки транспортни връзки до Китай, могат да са огнище"

Пекин, който тъкмо започна да възстановява разклатените търговски отношения със САЩ, нарече решението на Вашингтон "наистина подло", като се има предвид, че Световната здравна организация (СЗО) похвали действията на Китай и не препоръча ограничения на търговията и на пътуванията.

"Световната здравна организация призова държавите да избягват налагане на ограничения за пътуванe, но много скоро след това САЩ се противопоставиха. Наистина подло", коментира говорителят на китайското външно министерство.

Япония също посъветва гражданите си да не пътуват до Китай, докато Бахрейн препоръча да се избягват държавите, в които има заболели от вируса. Иран и Монголия призоваха да не се пътува до Китай. Сингапур не пуска хора, които скоро са посещавали Китай.

Двама заразени с коронавирус са идентифицирани в Русия
Обновена

Двама заразени с коронавирус са идентифицирани в Русия

Те са китайски граждани

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че затварянето на граници може да не се докаже толкова ефективен метод за спиране разпространението на коронавируса.

Говорител на организацията подчерта, че ако контролно-пропускателните пунктове бъдат затворени, може да бъдат "изгубени следите на хората и да не може да се наблюдава тяхното движение повече".

Представителят добави, че единственият начин за контрол е да се проверява за висока температура, да се следи кой преминава границата и други.

Русия и Монголия затвориха границите си с Китай.

Повече от 9800 случая на коронавирус в над 20 държави по света

Повече от 9800 случая на коронавирус в над 20 държави по света

В Китай има 9692 случая, повечето от починалите 213 души са в централната провинция Хубей

Повече от 9800 случая на коронавирус са потвърдени до днес.

В Китай има 9692 случая. В допълнение 12 случая в Хонконг и пет в Макао. Повечето от починалите 213 души са в централната провинция Хубей, където новият вирус беше засечен за първи път през декември 2019 г.

В над 20 държави са регистрирани случаи на заболели от коронавируса: 19 души в Тайланд, 14 души в Япония, 13 души в Сингапур, 9 души в Тайван, 8 души в Малайзия; 7 души в Австралия, 11 души в Южна Корея, 6 души във Франция, 5 души във Виетнам, 6 души в САЩ, 5 души в Германия, 3 души в Канада, 4 души в ОАЕ, двама в Италия, двама в Англия и по един в Индия, Филипините, Финландия, Непал, Камбоджа и Шри Ланка.

Шведските власти потвърдиха за първи случай на заразен от коронавирус.