Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш за пореден път атакува основния кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп във връзка с познанията му за американската ядрена политика, съобщават световни агенции.

„Ако той се стреми към президентския пост, пичът трябва да се опита да разбере какво е ядрена триада. Хайде!”, изтъкна Буш в предаването "Morning Joe" по MSNBC.

Джеб Буш тук има предвид проведения през декември 2015 година дебат на Републиканската партия за кандидат за президент на САЩ. По време на дебата Тръмп е избегнал въпрос относно „ядрената триада” или американските стратегически ядрени сили. Те включват три основни компонента: базирани на сушата междуконтинентални балистични ракети, стратегически бомбардировачи, въоръжени с атомно оръжие и подводници, въоръжени с балистични ракети с ядрени бойни глави.

С ядрените сили разрушенията са много важни за мен, отговори Тръмп на въпрос към кой компонент ще има най-голям приоритет.

Буш отбелязва, че приоритет за него ще са подводниците с ядрени оръжия, тъй като Военноморските сили са унищожени заради небрежност.