Мафиотският бос Рафаеле Кутоло, ключов играч в един от най-кръвопролитните периоди в организираната престъпност в Неапол през 1970-те и 1980-те години, почина в затвора на 79 години, съобщиха италианските медии, цитирани от "Франс прес".

Уточнява се, че в продължение на много месеци той се е чувствал зле, но е починал вчера от септицемия в затворническото отделение на болница в Парма, Северна Италия.

Кутоло е прекарал повече от 57 години зад решетките, но стана толкова влиятелен, че други клонове на мафията Камора в Неапол, Южна Италия, са му плащали "данък", а държавата е помолила за помощта му при отвличане на политик.

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

Съд за "Ндрангета": Най-големият съдебен процес срещу мафията в Италия от десетилетия

След разбиването на "Коза Ностра" дойде времето и на калабрийската мафия

Роден през 1941 г. в град Отавиано, град край Неапол, пътят на Кутоло е начертан, когато през 1963 г., на 22 години, получава доживотен затвор за убийство на мъж, който обидил сестра му.

В затвора неговата харизма и умения като поет му донесоха прякора "Професора", а скоро той изгради последователи сред останалите затворници, които се увеличиха във външния свят, след като бяха освободени.

От килията си той създаде нова група, La Nuova Camorra Organizzata ("Новата организация Камора"), която е със строга йерархия и правила за членство и готовност за използване на насилие.

75 арестувани при мащабна операция срещу калабрийската мафия "Ндрангета"

75 арестувани при мащабна операция срещу калабрийската мафия "Ндрангета"

Калабрийската мафия действа и извън Италия

Той хвърля ръкавицата на други семейства от Камората и техните битки са отговорни за един от най-кръвопролитните периоди в историята на италианската организирана престъпност, с повече от 250 убийства само през 1982 г..

В един момент Кутоло е бил толкова влиятелен, че е наложил данък на останалите кланове.

Кутоло също така е имал контакти със службите за сигурност и политици, които са били принудени да го помолят за помощ за освобождаването на регионалния политик Чиро Чирило, отвлечен от "Червените бригади", лява терористична група, през 1981 г.

Политическите му връзки също така са му позволили да си осигури - чрез посредници - големи договори за подпомагане на възстановяването на Ирпиния, район, разрушен от земетресение през 1980 г., в което загинаха почти 3000 души.

Кутоло никога не изрази угризения за престъпленията си, които вдъхновиха множество книги и дори филм и отнесе тайните си в гроба.

"Той беше влиятелен бос, повече от министър-председател. Влияние, което го държеше в затвора цял живот", коментира писателят Роберто Савиано, експерт по Камората, цитиран от в. "Стампа".

Почина от рак "капо ди тути капи"  Салваторе "Тото" Рийна

Почина от рак "капо ди тути капи" Салваторе "Тото" Рийна

87-годишният бос на страховитата "Коза Ностра"