Европейският съюз призова страните членки на ЕС и бизнеса да "засилят приготовленията" за Брекзит, подчертавайки опасенията, че преговорите могат да се провалят и това да причини по-големи щети, информира АФП.

Призивът идва преди новият британски министър за Брекзит Доминик Рааб да посети Брюксел за продължаване на разговорите с ЕС.

Европейската комисия призова "страните членки и компаниите да засилят приготовленията...за всички резултати" след напускането на Великобритания на 30 март 2019 г.

Комисията подчертава, че все още не е сигурно дали споразумението за Брекзит ще бъде ратифицирано до тази дата, въпреки че ЕС работи постоянно.

Напускането на Великобритания без съмнение ще причини щети - например в бизнес отношенията - със или без споразумение, се казва още в съобщението на европейската институция.

Акцентира се на проверките на новата граница, валидността на лицензите, сертификатите и разрешенията, издадени от Великобритания.

Рааб ще се срещне с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние за първи път, откакто Дейвид Дейвис и Борис Джонсън подадоха оставка.

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Заради несъгласие с Тереза Мей за Брекзит

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Британският парламент нямало да възвърне пълните си правомощия