Лидерът на украинската опозиционна партия "Отечество" Юлия Тимошенко съобщи за подготовка на допълнителен стратегически план за разрешаване на конфликта в Донбас и установяване на мир в страната, съобщи РИА Новости.

Порошенко подписа закон за реинтеграция на Донбас, в който Русия се нарича „агресор”

Порошенко подписа закон за реинтеграция на Донбас, в който Русия се нарича „агресор”

За да влезе в сила, документът трябва да бъде публикуван в официалния вестник

По думите й, обсъждането е в "големи аналитични кръгове". В него участват както членове на "Отечество", така и представители на Украйна. "Ние вярваме, че в Украйна ще бъде установен мир, ако висшето ръководство на страната иска да не работи за кръв и война, а да установи мир", подчерта Тимошенко по време на заседанието на Помирителния съвет на парламентарните фракции в понеделник.

Тя не уточни детайли на този план и неговите автори. Украинските власти през април 2014 г. започнаха военна операция срещу самопровъзгласилите се Луганска народна република и Донецка народна република, които заявиха независимостта си след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. По последни данни на ООН, жертвите от конфликта са над 10 хил. души.

САЩ проверяват готовността на украинската армия за настъпление в Донбас

САЩ проверяват готовността на украинската армия за настъпление в Донбас

Това разкриха от ДНР

Проблемът за урегулиране на украинската криза се обсъжда на преговори в различни формати, в частност в "Нормандски формат". Във Варшава предлагат да преобразуват преговорите в "Женевски формат" - с участието на САЩ и Полша като съседна на Русия и Украйна.

Договореностите за прекратяване на огъня станаха възможни в Минск по време на срещата на контактната група с посредничеството на Русия и ОССЕ. Престрелките продължиха дори и след споразумението за примирие между страните в конфликта.