Погребението на Лайра Маккий доведе до необичайно политическо единство в Северна Ирландия, пише "Гардиън".

Журналистът беше застрелян в Дери през миналата седмица.

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей се присъедини към лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, ирландския премиер Лео Варадкар, ирландския президент Майкъл Хигинс и ирландския външен министър Саймън Ковъни на погребението.

Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналиста Лира МакКий

Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналиста Лира МакКий

Организацията предоставя "пълно и искрено извинение" на семейството и приятелите й

"Нова ИРА" застреля 29-годишната журналистка, докато наблюдаваше размирици в Дери миналия четвъртък. Групировката се извини и обяви, че стрелците им са се целили в полицията.

Снимка 420094

Източник: ЕПА

На погребението също присъстваха секретарят за Северна Ирландия Карън Брадли и лидерите на северноирландските партии. Службата започна в 13,00 часа местно време в катедрала "Света Анна" в централен Белфаст.

Смъртта на журналиста доведе до призиви лидерите на Демократичната юнионистка партия и "Шин Фейн" да възстановяват общото управление, което се разпадна през 2017 г., създавайки политически вакуум.

Семейството на убитата журналистка е католическо, но избра протестантска катедрала, защото иска обединение на общностите и мултикултурна служба.

Лайра Маккий оставя майка, двама братя и три сестри.

В Северна Ирландия задържаха 57-годишна жена за убийството на журналиста

В Северна Ирландия задържаха 57-годишна жена за убийството на журналиста

Преди няколко часа републиканската групировка Нова ИРА пое отговорност за убийството

Снимка 420091

Източник: ЕПА

Лидерите на Демократичната юнионистка партия и "Шин Фейн" се появиха заедно в Дери след убийството, което е приветствано и окуражавано като начало на разговори за възстановяване на общото управление.

Анализаторите обаче са скептични, че смъртта на журналиста ще изкара Северна Ирландия от безизходицата. Брекзит, предстоящ доклад за скандал в сферата на енергетиката и местните избори през следващата седмица засилват липсата на доверие и сътрудничество между Демократичната юнионистка партия и "Шин Фейн".

Двама младежи арестувани за терористичния акт в Северна Ирландия

Двама младежи арестувани за терористичния акт в Северна Ирландия

Беше убита 29-годишната журналистка Лайра МакКий

Снимка 420090

Източник: ЕПА