Голямото покачване на морското равнище от топенето на ледената шапка на Гренландия вече е неизбежно, установиха учени, дори ако изгарянето на изкопаеми горива, което предизвиква климатичната криза, приключи за една нощ, пише "Гардиън".

Изследването показва, че глобалното затопляне до момента ще причини абсолютно минимално покачване на морското равнище от 27 см само от Гренландия. С продължаващите въглеродни емисии, топенето на други ледени шапки и термичното разширение на океана изглежда вероятно многометрово покачване на морското равнище.

Милиарди хора живеят в крайбрежните региони, което прави наводненията, дължащи се на покачването на морското равнище, едно от най-големите дългосрочни въздействия на климатичната криза. Ако рекордната година на топене на Гренландия през 2012 г. се превърне в рутинно събитие по-късно през този век, както е възможно, тогава ледената шапка ще доведе до "зашеметяващите" 78 см покачване на морското равнище, казаха учените.

Предишни проучвания са използвали компютърни модели на поведението на ледената шапка за оценка на бъдещите загуби, но физическите процеси са сложни и това води до значителна несигурност в резултатите.

За разлика от това, изследването, публикувано в списанието Nature Climate Change, използва сателитни измервания на загубите на лед от Гренландия и формата на ледената шапка от 2000-2019 г. Тези данни позволиха на учените да изчислят до каква степен глобалното затопляне до момента е изтласкало ледената покривка от равновесие, при което снеговалежът съответства на изгубения лед. Това позволи да се изчисли колко още лед трябва да се загуби, за да се възвърне стабилността.

"Това е много консервативен минимален минимум", каза проф. Джейсън Бокс от Националния геоложки институт на Дания и Гренландия (Geus), който ръководи изследването. "Реалистично, ще видим тази цифра повече от два пъти през този век."

Оценката от 27 см е минимум, защото отчита само глобалното затопляне досега и защото не са включени някои начини, по които ледът се губи по границите на ледената покривка.

Предимството на това изследване е, че предоставя солидна оценка на неизбежното покачване на морското равнище, но използваният метод не дава времева скала, през която ледът ще бъде изгубен. Независимо от това, въз основа на цялостното разбиране на учените за това как места като Гренландия губят лед в океана, изследователите казаха, че по-голямата част от покачването ще се случи сравнително скоро. През 2021 г. други учени предупредиха, че значителна част от ледената покривка на Гренландия е на ръба на повратна точка.

"Минимумът от 27 см е дефицитът на покачване на морското равнище, който сме натрупали до момента и той ще се случи, независимо какво правим занапред", каза д-р Уилям Колган, също от Geus. "Независимо дали след 100 или 150 години. Покачването на морското равнище, към което сме тръгнали, нараства в момента поради климатичната траектория, по която се движим."

Колган каза: "Ако (2012) се превърне в нормална година, тогава поетите загуби нарастват до 78 см, което е зашеметяващо и фактът, че вече трептим в този диапазон (на загуба на лед) е шокиращ. Но разликата между 78 см и 27 см подчертава това, което може да бъде направена чрез прилагане на Парижкото споразумение. Все още има много място за минимизиране на щетите."

Планинските ледници в Хималаите и Алпите вече са на път да загубят съответно една трета и половината от своя лед, докато някои учени също смятат, че ледената покривка на Западна Антарктика е преминала точката, при която големи загуби са неизбежни. Затоплящите се океани също се разширяват, допринасяйки за повишаване на морското равнище.

"В научната литература има нарастваща подкрепа за многометрови нива на покачване през следващите 100 до 200 години", каза Колган. Колапсът на колосалната източна антарктическа ледена покривка, би довело до 52-метрово покачване на морското равнище, ако всичко се стопи, това може да бъде предотвратено, ако се предприемат бързи действия за климата.

Професор Гейл Уайтман от университета в Ексетър, който не е част от изследователския екип, каза: "Резултатите от това ново проучване са трудни за пренебрегване от всички бизнес лидери и политици, загрижени за бъдещето на човечеството. Това е лоша новина за близо 600 милиона души, които живеят в крайбрежните зони по света. С повишаването на морското равнище те ще бъдат все по-уязвими и това застрашава приблизително 1 трилион долара от глобалното богатство. Тя коментира, че политическите лидери трябва бързо да увеличат финансирането за адаптиране към климата и щети.

Швейцарските ледници са стопени на половина в сравнение с 1931 г.

Швейцарските ледници са стопени на половина в сравнение с 1931 г.

Топят се все по-бързо, а ледниците на Швейцария са около половината от всички в европейските Алпи