Тялото на известния католически светец Отец Пио, е изложено в стъклен ковчег в южна Италия. Това съобщи Би Би Си.

Смята се, че Отец Пио е имал кървящите рани на Исус по ръцете и краката си, т.нар. стигма. Тялото му е ексхумирано през март за 40 годишнината от смъртта му. Той е бил канонизиран от Папа Йоан Павел II през 2002 г.

Очаква се тази година повече от 1 млн. души да разгледат тялото на светеца, което е добре запазено. Според сведенията обаче няма белези от стигмата.

„Тялото е тук, но Отец Пио не е просто труп. Гледайки тялото му, ние си спомняме за всички добри неща, които е направил", казва кардинал Хосе Сарайва Мартинс.

Тялото на Отец Пио е поставено в стъклен ковчег. Светецът е облечен в кафява роба и е покрит със силиконова маска, наподобяваща истинското му лице.

Раните от стигмата наподобяват тези на Христос, причинени му от гвоздеите и трънения венец по време на разпятието.

Отец Пио е един от най-известните стигматици. Неговите рани кървели ежедневно в продължение на 50 години.

На 22 октомври 1918 г. той писал на своя духовен съветник, Отец Бенедето, разказвайки му как е получил стигмата.

"Сутринта на 22-и миналия месец, по време на църковните песнопения ме обгърна абсолютна тишина. Изведнъж бях изпълнен със спокойствие, което заличи всичко останало. Имах и странно видение на човек, чиито ръце и крака кървяха. След това видението изчезна и аз осъзнах, че ръцете, краката и едната ми страна кървят." Това пише светецът за раните си.