От кръвопролитния щурм на Капитолия на 6 януари 2021 г. бившият президент Доналд Тръмп и републиканските му съюзници лансират лъжи и подвеждаща информация за омаловажаване на атаката, при която загинаха петима души и други десетки пострадаха. Техните поддръжници очевидно ги слушат.

Три месеца след обсадата на Капитолия половината републиканци вярват, че предимно е била във формата на протест без насилие или работа на леви активисти "в опит да направят така, че Тръмп да изглежда лош" в очите на американците, сочи ново проучване на "Ройтерс", проведено на 30-31 март.

Блокираха Капитолия заради нападение, има загинал полицай
Обновена

Блокираха Капитолия заради нападение, има загинал полицай

Нападателят е задържан...

60% от републиканците вярват в лъжата на Тръмп, че президентските избори през ноември са му били "откраднати" при масова изборна измама. Същият процент републиканци смятат, че Тръмп трябва да се кандидатира за президент на САЩ през 2024 г.

Докато 59% от американците изразяват мнение, че Тръмп носи отговорност за атаката, само 30% от републиканците са съгласни с това. 80% от демократите и 60% от независимите отхвърлят лъжите, че обсадата на Капитолия като цяло е била мирна или е било дело на леви протестиращи.

Тръмп остава най-популярният в партията, като 80% от републиканците продължават да гледат на него положително. При независимите този процент падна до 30 на сто.

Повечето американци (60%) вярват, че Джо Байдън честно и справедливо е спечелил изборите през ноември. Те смятат, че Тръмп не трябва да се кандидатира отново.

В анкетата са участвали 1005 души.

Двама полицаи съдят Тръмп за щурма на Капитолия

Двама полицаи съдят Тръмп за щурма на Капитолия

Това е третият голям граждански иск за подвеждане на Тръмп под отговорност