Полският президент Анджей Дуда и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер обсъдиха в понеделник разполагането на германски ПВО системи по границата с Украйна.

"Очевидно за всички, укрепването на противовъздушната отбрана на Полша е от голямо значение за изграждането на нашата сигурност", каза Дуда. "Днес съм в Берлин и за да благодаря на президента, че изпрати германски Patriot за защита на Полша. Г-н президент, благодаря ви".

Полският президент отбеляза, че групи от експерти от Варшава и Берлин ще определят местата за разполагане на германските Patriot през следващите дни.

В отговор на въпрос относно идеята на френския президент Еманюел Макрон за гаранции за сигурност на Русия, полският президент заяви, че "страните от НАТО могат да гарантират на Русия, че няма да се отнасят с нея по същия начин, по който Москва се отнася с Украйна".

"Това, което ние, като честни хора, политици, членове на НАТО, можем да гарантираме на Русия е, че никой няма да направи на Русия това, което тя прави на своите съседи", добави той.

По време на двустранната среща в Берлин двамата държавни глави разкриха още, че очакват броят на украинските мигранти да се увеличи през зимата, като подчертаха, че и двете страни трябва да потърсят финансова помощ от Европейската комисия по време на процеса.

"Важността на полско-германските отношения в тези несигурни времена е от решаващо значение за бъдещето на Европа и сигурността на целия ни континент. Стоим тук, защото и двамата сме убедени, че полско-германското приятелство е важно. Полша и Германия са и остават приятели, съседи в ЕС", каза Щайнмайер.

Щайнмайер също подчерта огромното си уважение към постиженията на Полша в приемането и настаняването на толкова голям брой бежанци от Украйна. "Полша е приела повече хора от Украйна, отколкото всяка друга страна в Европа. Двете ни страни са решени да подкрепят допълнително Украйна в нейната борба за цялост и свобода, но също така и по пътя към възстановяване".

Германия окончателно отказа "Пейтриът" на Украйна

Германия окончателно отказа "Пейтриът" на Украйна

Берлин е готов да ги изпрати в Полша