Санкциите срещу Иран ще влязат в сила отново в полунощ на 20 септември, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предаде "Блумбърг".

"САЩ задействаха 30-дневния процес за възстановяване на почти всички санкции на ООН срещу Иран, след като Съветът за сигурност не успя да поддържа мисията си за поддържане на международния мир и сигурност. Тези санкции ще отскочат в полунощ GMT на 20 септември ", написа Помпео в "Туитър".

13 членове на Съвета изразиха възражение срещу искането в петък.

Те твърдят, че ходът на Вашингтон е нищожен, тъй като използва процес, договорен в рамките на ядрената сделка между Иран и световните сили от 2015 г., която тя напусна преди две години.

Процесът на възстановяване на санкциите е реакция на Съвета за сигурност, който отхвърля кандидатурата на САЩ от 14 август да удължи оръжейното ембарго върху Иран след изтичането му през октомври.

САЩ без подкрепа в Съвета за сигурност за санкциите срещу Иран

САЩ без подкрепа в Съвета за сигурност за санкциите срещу Иран

13 държави от 15-членния Съвет против

В четвъртък Помпео завърши пътуването си в Близкия изток, което се опитваше да надгражда споразумението, за да се нормализират отношенията между Израел и Обединените арабски емирства.

Държавният секретар на САЩ обсъди противодействието на иранското регионално влияние със своя колега Емирати по време на кратко посещение в ОАЕ като част от неговата обиколка.