Съединените щати са готови да наложат санкции на физически и юридически лица, свързани с доставки на оръжие за Иран или закупуването на оръжия за тази страна, се посочва в изявление, публикувано в неделя от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео.

"САЩ са готови да използват своите правомощия за налагане на санкции на всяко физическо или юридическо лице, което има значителен принос за доставката, продажбата или трансфера на конвенционални оръжия за или от Иран, както и тези, които предоставят техническо обучение, финансова подкрепа, услуги и всяка друга помощ, свързана с тези оръжия", обяснява Помпео, цитиран от ТАСС.

Помпео настоява, че на 19 септември всички санкции на ООН срещу Иран, както и ембаргото за оръжие, отново са в сила.

Съветът за сигурност блокира санкциите срещу Иран, САЩ го обвини в подкрепа на терористи

Съветът за сигурност блокира санкциите срещу Иран, САЩ го обвини в подкрепа на терористи

Кели Крафт: Администрацията на Тръмп на я е страх да е в ограничена компания

"Износът на определени видове конвенционални оръжия за Иран е нарушение на Резолюция 1929 на Съвета за сигурност на ООН, а закупуването на всякакви оръжия или свързани с тях материали от Иран би било нарушение на Резолюция 1747", заяви държавният секретар.

Според него всяка страна, която се интересува от мир и стабилност в Близкия изток, трябва да се "въздържа от всякакви оръжейни сделки с Иран".

Ембаргото за доставки на конвенционални оръжия за Иран, както и за износ изтече в неделя. На този ден са изминали точно пет години от влизането в сила на Съвместния цялостен план за действие (JCPOA) за разрешаване на ситуацията около иранската ядрена програма и Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.

През последните няколко месеца САЩ се противопоставят на вдигането на ембаргото за оръжие срещу Иран. На 21 септември Вашингтон наложи санкции срещу продажбите на оръжие на Техеран на национално ниво. 

Президентът Доналд Тръмп подписа указ за ограничителни мерки срещу онези, които участват в снабдяването на Иран с "ядрени технологии, технологии за балистични ракети и конвенционални оръжия".

Изтече оръжейното ембарго на ООН срещу Иран

Изтече оръжейното ембарго на ООН срещу Иран

В съответствие със знаковото ядрено споразумение от 2015 година