Президентът на Украйна Петро Порошенко потвърди планове за създаване на ракетно оръжие с висока точност и повишен радиус на действие, информира ТАСС.

"Придържахме се към някои ограничения, които ни налагаше Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, който действаше още от времената на СССР", заяви той по време на работно посещение в Житомир.

Обявиха възможните места за бягство на Порошенко от Украйна

Обявиха възможните места за бягство на Порошенко от Украйна

В Испания имал недвижим имот, в Молдова бил негов партньор олигарх

По думите му след преустановяването на договора Киев не е обвързан с никакви ограничения. Той поясни, че конструкторското бюро и промишлеността не са свързани с никакви ограничения относно обсега на действие на ракетата. Порошенко допълни, че ракетното оръжие ще е с увеличен радиус на действие, за да поразява цели дълбоко в тила на противника.

Според него новото оръжие ще укрепи армията на страната.

След като Вашингтон обяви по-рано тази година, че започва оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, Русия заяви, че президентът Владимир Путин се е подписал под указ за прекратяване изпълнението на споразумението.

Порошенко: Украйна е готова да създава мощни и далекообхватни ракети

Порошенко: Украйна е готова да създава мощни и далекообхватни ракети

Като стратегическо и възпиращо средство срещу "руския агресор"

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).