САЩ започнаха да изнасят имуществото си от дипломатически имот до Москва, което е първият признак за изпълнението на наложените от Кремъл рестрикции за намаляване на американското дипломатическо присъствие в Русия в отговор на новите санкции на Вашингтон, информира Ройтерс.

По-рано Ройтерс съобщи, че руските власти не са разрешили на посолството на САЩ да прибере работите си от вила до столицата, използвана от дипломатическия персонал за развлечение и отдих.

Руското правителство не ни пуска във вилата, оплака се американското посолство

Руското правителство не ни пуска във вилата, оплака се американското посолство

Американското посолство е изпратило камиони без първо да поиска разрешение

Президентът на Русия Владимир Путин нареди САЩ да намалят дипломатическия персонал в Руската федерация с около 60% до 1 септември. Москва обяви, че ще изземе склад и вила, наети от американското посолство. Мерките са отговор на приетите миналата седмица санкции от Конгреса.

Днес хамали започнаха да разглобяват и да изнасят оборудване за игра и барбекю в наетата от САЩ вила до Москва, обявиха журналисти на Ройтерс.

Вилата се използваше от американски дипломатически служители през уикенда и за мероприятия със студенти, журналисти и други дипломати.

Хамалите обявиха, че са пристигнали около 07,00 часа местно време. Те започнаха да изнасят мебели, включително легла и лампи, натоварвайки ги на бели микробуси преди да напуснат вилата три часа по-късно.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков обяви, че американският персонал трябва да напусне вилата и склада до днес на обяд. Рябков и Кремъл подчертаха, че никой не е попречил на американските служители да посетят двата обекта.

Източник в посолството на САЩ заяви, че служителите се чувстват подтиснати във връзка с решението на Кремъл.

"Настроението в офиса е много песимистично. Просто всеки се разтакава или търси нова работа в сайтовете за работа", поясни източникът.

Според данни на Държавния департамент от 2013 г., цитирани от "Ню Йорк таймс", в посолството на САЩ в Москва и в трите консулства в страната са наети 934 "местни служители" от 1 279 дипломатически персонал. Путин нареди САЩ да съкратят мисията си със 755 души.