Броят на жертвите от пандемията COVID-19 в африканския континент е достигнал 55 990 в неделя. Това съобщиха Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията (Africa CDC), цитирани от "Синхуа".

Потвърдените случаи на COVID-19 в Африка са надхвърлили 2 361 270 към неделя.

До момента общо 2 004 985 души са се възстановили в целия континент.

Най-засегнатите африкански държави по брой положителни случаи остават Южна Африка, Мароко и Египет.

Африка иска поне 750 млн. дози ваксини срещу COVID

Африка иска поне 750 млн. дози ваксини срещу COVID

Най-малко 60% от африканците трябва да бъдат имунизирани, според властите

Регионът на Южна Африка е най-засегнатият регион както по отношение на броя на потвърдените положителни случаи, така и на броя на смъртните случаи. Регионът на Северна Африка е вторият най-засегнат регион.

Припомняме, че най-малко 60% (от общо около 1,2 милиарда души) в Африка трябва да бъдат имунизирани срещу COVID-19, за да бъде ваксинацията ефективна, заяви в четвъртък ръководителят на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от Анадолската агенция.

"Африка се нуждае от поне 750 милиона дози от коронавирусните ваксини", каза Джон Нкенгасонг в седмичен онлайн брифинг.

Той каза, че всеки ваксиниран ще се нуждае от две дози, така че общото необходимо количество може да се окаже и над 1 милиард ваксини.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обяви, че е обещала 250 млн. долара допълнително финансиране за глобалната кампания за борба с пандемията от новия коронавирус (COVID-19).

Африка с 2 261 589 COVID заболели

Африка с 2 261 589 COVID заболели

Нараства и броят на починалите

Част от средствата ще бъдат насочени към разпределението на животоспасяващи дози ваксини срещу COVID-19 в части от Субсахарска Африка и Южна Азия.