Полицията в Лондон е арестувала повече от 100 екозащитници от движението Extinction Rebellion, което предизвика хаос с демонстрации в централната част на британската столица в продължение на два дни, пише "Гардиън".

Движението настоява да се обяви "климатично извънредно положение".

Все повече жени по света не искат да имат деца заради климатичните промени

Все повече жени по света не искат да имат деца заради климатичните промени

Защото бъдните поколения ги чакат все повече войни, глад, тежки засушавания и наводнения

Хиляди хора блокираха четири известни места (Waterloo Bridge, Marble Arch, Parliament Square и Oxford Circus) в британската столица в понеделник с искане извънредни действия за борба с климатичната криза.

Блокадите продължиха през целия ден, но с падането на нощта полицията започна задържането на хора, за да прочисти Waterloo Bridge.

Днес лондонската полиция информира, че са задържани 113 протестиращи през нощта, но демонстранти твърдят, че четирите места остават под техен контрол.

1,4 млн. ученици по света са участвали в стачките за климатичните промени

1,4 млн. ученици по света са участвали в стачките за климатичните промени

В 128 страни по света, България беше "пас"

Протестите са част от световна кампания, организирана от британската природозащитна организация Extinction Rebellion. През следващите дни са планирани демонстрации в 80 града в 33 държави по света.

Организацията призовава правителството на Великобритания да намали въглеродните емисии до нула до 2025 г. и да създаде гражданско събрание, което да изготви извънреден план за действие в борбата с климатичните промени и загубата на биоразнообразие.

Организаторите обявиха, че се надяват протестите да продължат няколко дни. Според тях успехът ще зависи от броя на хората, готови да окупират ключовите места за няколко последователни дни.