Повечето американци подкрепят националните протести срещу полицейския произвол след смъртта на Джордж Флойд и смятат, че полицията не е направила достатъчно за осигуряване на същото отношение към чернокожите както към белите. Това показва социологическо проучване на "Вашингтон пост" и Shar School.

Мит Ромни подкрепи протестите срещу расизма в САЩ

Мит Ромни подкрепи протестите срещу расизма в САЩ

Първият републикански сенатор с такава проява

61% от анкетираните не одобряват управлението на Доналд Тръмп по време на демонстрациите, докато 35% са на мнение, че президентът на САЩ се е справил добре. 47% от респондентите категорично не одобряват отговора на американския лидер.

2/3 от американците (69%) казват, че убийството на Флойд представлява по-широк проблем с полицията, докато 1/3 от анкетираните (29%) са на мнение, че убийството в Минеаполис е изолиран случай.

Тези открития бележат голяма промяна в сравнение с реакциите през 2014 г., когато полицията уби невъоръжени чернокожи във Фъргюсън, Мисури, и Ню Йорк. Тогава 43% описаха тези случаи като индикация за по-големи проблеми в полицията, докато 51% ги разглеждаха като изолирани инциденти.

Коронавирусът и протестите приключиха, намекна Тръмп

Коронавирусът и протестите приключиха, намекна Тръмп

Планът му в отговор на системния расизъм е да "имаме най-силната икономика в света"

74% подкрепят (87% при демократите, 76% при независимите и 53% при републиканци) протестите след смъртта на Флойд на 25 май 2020 г.

На въпрос дали протестите са мирни, 43% казват, че като цяло са мирни, а идентичен процент смятат, че има предимно насилие. 50% от анкетираните вярват, че полицията се справя добре при опитите за овладяване на протестите, докато 44% мислят, че полицията прилага твърде много сила.

Месеци преди президентските избори през ноември, на които ще се изправят Тръмп срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън, 50% от американците заявяват, че предпочитат президент, който може да отговори на расовото разделение в страната, а 37% искат държавен глава, който ще възстанови реда с прилагането на закона.

Бар: "Антифа" участват в протестите в САЩ

Бар: "Антифа" участват в протестите в САЩ

Според Тръмп това е терористична организация

81% от анкетираните вярват, че полицията трябва да се реформира, за да гарантира равно отношение към бели и чернокожи, докато 13% смятат, че са направени необходимите промени.

Проучването е проведено от 2 до 7 юни и в него са участвали 1006 души.