Десетки притежатели на оръжия в новозеландския град Крайстчърч започнаха да връщат оръжията си в замяна на пари. Това е първото от повече от 250 планирани събития за връщане на оръжията в страната, след като правителството направи незаконни много полуавтоматични оръжия, пише "Гардиън".

Полицията обяви, че е платила повече от 200 000 новозеландски долара на 68 собственици на оръжия през първите часове на проведеното днес мероприятие.

Гутериш в Нова Зеландия: Създаваме световен план за борба с езика на омразата

Гутериш в Нова Зеландия: Създаваме световен план за борба с езика на омразата

Гутериш посети джамията Al Noor в южния град Крайстчърч, където нападател изби повече от 40 души

През април депутатите в Нова Зеландия набързо прокараха ново законодателство за забрана на някои оръжия, след като австралиецът Брентън Тарант изби 51 души в две джамии в Крайстчърч на 15 март.

Срещу Тарант са повдигнати 51 обвинения в убийство, 40 обвинения в опит за убийство и едно в тероризъм. Той пледира невинен по всички обвинения. Процесът, който се очаква да продължи 6 седмици, ще започне на 4 май 2020 г.

Новите закони забраняват повечето автоматични и полуавтоматични оръжия, както и аксесоари, които изменят оръжието. Те бяха прокарани със 119 срещу един гласа през април в Камарата на представителите след ускорен законодателен процес.

В Нова Зеландия подкрепиха стриктни закони върху притежанието на оръжие

В Нова Зеландия подкрепиха стриктни закони върху притежанието на оръжие

119 депутати срещу един в 120-местния парламент

Правителството е заделило повече от 200 милиона новозеландски долара за изкупуване на оръжията, такива като AR-15, въпреки че много притежатели на огнестрелно оръжие не са доволни от предложената компенсация.

Според амнистията собствениците на оръжие трябва да предадат забранените оръжия до декември 2019 г. Общо в държавата има между 1,2 и 1,5 милиона оръжия.

Хиляди срещу омразата в Нова Зеландия

Хиляди срещу омразата в Нова Зеландия

Митинг в памет на жертвите от Крайстчърч