Правителството на САЩ екзекутира затворник за няколко убийства във Вирджиния през 1992 г., въпреки че адвокатите му заявиха, че смъртоносната инжекция може да причини непоносима болка заради увреждания на белите дробове вследствие на прекарана коронавирусна инфекция, съобщават американски медии.

52-годишният Кори Джонсън е дванадесетият екзекутиран затворник от федералните власти на САЩ, откакто администрацията на Доналд Тръмп върна смъртното наказание след 17-годишно прекъсване. Екзекуцията бе изпълнена в Индиана.

В САЩ екзекутираха първата жена от 1953 г.

В САЩ екзекутираха първата жена от 1953 г.

52-годишната Лиза Монтгомъри от Канзас бе екзекутирана в 01,31 часа

Кори Джонсън бе обявен за мъртъв в 23,34 часа местно време.

Запитан да каже последните си думи, Джонсън изглеждаше изненадан и объркан, фокусирайки се към стая за членове на семейството му. Той отговори на въпроса "Не. Добре съм". Няколко секунди по-късно обърна поглед към стаята и заяви: "Обичам ви".

Екзекуцията на Джонсън и планираната екзекуция на Дъстин Хигс в петък са последните преди Джо Байдън да встъпи в длъжност. Байдън е против смъртното наказание и сигнализира, че ще го отмени. Двамата затворници се заразиха с коронавирус и смъртните присъди бяха отменени временно поради тази причина.

Доналд Тръмп пак влезе в историята, екзекутирал най-много хора за 1 г.

Доналд Тръмп пак влезе в историята, екзекутирал най-много хора за 1 г.

За първи път в историята на САЩ федералното правителство е екзекутирало повече

Джонсън е бил замесен в насилие с 11 убити за 45 дни. Той и други двама членове на престъпна банда са осъдени на смърт. Джонсън е осъден през 1993 г. за седем убийства, наркотрафик, насилие и други престъпления.