Мeждународната агенция за ядрена енергетика (МААЕ) и Русия ще сключат споразумение за създаването на първата международна банка на ядрено гориво.

Своеобразният склад ще се намира под контрола на МААЕ, като агенцията ще може да предоставя гориво на страните, които планират да развиват ядрена енергетика за мирни цели. Самата банка ще се намира в Русия.

Споразумението предполага, че всяка една държава, която иска да построи АЕЦ, ще се обръща към центъра със заявка за доставка на ураново гориво. То ще се произвежда само от уранови руди, предоставени от страната - поръчител, или от трети държави, като сделката ще трябва да бъде под контрола на МААЕ.
Замисълът на системата е всяка една страна да има достъп до мирен атом.

Все още обаче няма информация за размера на инвестициите, които трябва да бъдат вложени в осъществяването на проекта. По информация на „Ведомости", които се позовават на свои източник в „Росатом", споразумението ще бъде подписано от изпълнителният директор Сергей Кириенко и генералния директор на МААЕ Юкио Амана на 29 март.

Според непотвърдена официално информация резервът ще бъде от ниско обогатен уран в количество нужно за задействане на реактор с мощност 1000 МВт. Стойността на горивото се оценява на повече от 100 милиона долара. Планира се уранът да се съхранява в Иркутска област.

Според анализатори банката за ядрено гориво ще е изгодна за всяка една страна член на МААЕ, която няма възможност да произвежда собствено гориво. Необходимост от такива доставки имат страни като Виетнам, Индонезия, Египет, Мароко и ОАЕ, чийто ядрени програми не предизвикат безпокойство в международната общност.

Въпросът е дали Иран ще се възползва от международната банка и по този да успокои световните сили по отношение на ядрената си програма. Това обаче може да стане само ако Иран се откаже от самостоятелно обогатяване на уран или се съгласи на пълен контрол от страна на инспекторите от МААЕ.