Председателят на Федералния резерв Джеръми Пауъл заяви, че няма да подаде оставка, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп я поиска, съобщава АП.

Тръмп многократно критикува Пауъл и решенията на Федералния резерв да вдигне основната лихва. През миналата седмица американският лидер обяви, че централната банка е единственият проблем на икономиката на САЩ.

Тръмп нападна Федералния резерв заради увеличение на лихвения процент

Тръмп нападна Федералния резерв заради увеличение на лихвения процент

Това е невероятно при много силен долар, с почти никаква инфлация, коментира той

Гуверньорът добави, че няма планирана среща с Тръмп и не поддържа пряк контакт с Белия дом.

Той защити независимостта на Федералния резерв и отбеляза, че централната банка има "много силна неполитическа култура".

Пауъл увери, че централната банка възнамерява да бъде гъвкава по отношение на ключовата политика по вдигането на лихвите. По думите му последните данни показват импулс в икономиката на САЩ през 2019 г. и че цифрите са "много силни", но в същото време пазарите изпращат различни сигнали, които създават напрежение.

Тръмп: Федералният резерв е по-голям проблем от Китай

Тръмп: Федералният резерв е по-голям проблем от Китай

Не е доволен от гуверньора на резерва Джей Пауъл

Федералният резерв внимателно следи безпокойството за пазарните рискове, подчерта той.

Пауъл направи коментара по време на конференция в Атланта.

Междувременно индексът Dow Jones Industrial Average отчете скок от 600 пункта, след като Пауъл обяви, че централната банка ще бъде "търпелива" с покачването на лихвата.

По-рано Министерството на труда на САЩ съобщи, че 312 хил. нови работни места са открити в страната през декември, но безработицата нарасна до 3,9%.