Евродепутат нарече италианския премиер "марионетка" по време на яростна размяна на критики в Европейския парламент, пише "Гардиън".

Либералът Ги Верхофстат обиди Джузепе Конте след дебютната му реч пред законодателния орган в Страсбург. Конте заяви пред Европейския парламент, че Европейският съюз е изгубил контакт с хората от финансовата криза преди десетилетие и че имиграционните правила на Общността не работят.

„Лигата” на върха след местен вот в Италия, „Пет звезди” губи подкрепа

„Лигата” на върха след местен вот в Италия, „Пет звезди” губи подкрепа

Дясноцентристкият кандидат Марко Марсилио спечели около 48% от гласовете

Верхофстат, който ръководи Алианса на либералите и демократите за Европа, попита Конте колко време ще продължи да бъде "марионетката" на двамата италиански вицепремиери Матео Салвини и Луиджи ди Майо.

Европейският депутат изрази съжаление от това, че Италия се е превърнала от ревностен поддръжник на ЕС в "изоставащ".

Националистката проказа разяжда ЕС, предупреди Париж Италия

Националистката проказа разяжда ЕС, предупреди Париж Италия

Изпраща важен сигнал на историческия съюзник

Откакто популистко правителство пое властта в Италия през юни, Рим влезе в сблъсък с ЕС по въпроса за миграцията и бюджета си за 2019 г. Освен това Италия вербално атакува френското правителство, което през миналата седмица оттегли посланика си от Рим за консултации.

"Боли ме като гледам политическата дегенерация на Италия", добави Верхофстат.

Конте - малко известен професор по право преди да бъде избран от Салвини и Ди Майо за премиер, отговори: "Трябва да бъдем внимателни с думите, които използваме. Аз не съм марионетка. Аз съм много радостен да представлявам народа си".

„Безпрецедентно” напрежение между Франция и Италия, Париж изтегли посланика
Обновена

„Безпрецедентно” напрежение между Франция и Италия, Париж изтегли посланика

Посланикът е извикан за консултации

С коментара си Верхофстат си навлече гнева на Салвини, лидерът на "Лигата".

Това, че някои европейски бюрократи, съучастници за катастрофата през тези години, се осмеляват да обиждат италианския премиер, правителство и народ, е наистина позорно, написа той в "Туитър".

Конте също беше атакуван и от други европейски политици, включително Удо Булман, лидер на европейските социалисти в Европейския парламент. Той отбеляза, че е "натъжен от глупавата ескалация между Италия и Франция".

Франция обвини Италия в провокация

Франция обвини Италия в провокация

Тази нова провокация е неприемлива между съседни държави и партньори в Европейския съюз

Конте потвърди, че френският президент Еманюел Макрон е разговарял с италианския президент Серджо Матарела по телефона. Това е първият официален контакт между двете страни, откакто Франция привика посланика си в четвъртък. Конте уверява, че отношенията са "солидни" и не могат да бъдат разстроени от "единични епизоди".

Обсъждайки други спорни въпроси, евродепутатът Манфред Вебер попита Конте защо Италия не подкрепя "демократичните сили във Венецуела" и защо коалиционните партньори не постигнаха споразумение дали да продължи работата по спорния проект за високоскоростна железопътна връзка от северния италиански град Торино до Лион във Франция. "Лигата" на Салвини подкрепя проекта, докато Движение "Пет звезди" на Ди Майо е категорично против.