Премиерът на Китай Ли Къцян призова местните управители да не "крият" новите случаи на коронавирус след премахване на ограниченията, пише "Гардиън".

Сърбия драматично променя тактиката за борба с коронавируса по съвет на Китай

Сърбия драматично променя тактиката за борба с коронавируса по съвет на Китай

Китайски епидемиолози пристигнаха в Сърбия

Китайските власти смекчават ограниченията за движение в провинция Хубей, откъдето тръгна епидемията.

По време на среща с водещата група за отговор срещу коронавируса Ли призова местните власти да съобщават истината за случаите на заболели и "не покривайте информацията с цел само новите случаи да се държат на нула".

Ли отбеляза, че световни анализи за вируса показват, че най-вероятно няма да изчезне за разлика от тежкия остър респираторен синдром коронавирус (SARS).

Китайският премиер предупреди, че все още има риск от поява на спорадични огнища, въпреки че епидемията в Хубей и конкретно в Ухан като цяло е овладяна.

Тръмп бил "леко ядосан" на Китай заради коронавируса

Тръмп бил "леко ядосан" на Китай заради коронавируса

Недоволен е, че Пекин не предупредил по-рано за епидемията

Той смята, че трябва да се налагат превантивни мерки като ранно засичане, съобщаване, изолиране и лечение, за да се спре епидемията в някои райони и да се предотврати по-голямо разпространение.

В същото време Китай съобщи, че няма нови случаи на заразени с вируса в страната. Във вторник са потвърдени общо 47, които обаче са внесени от чужбина. Ден по-рано властите съобщиха за 78.

Китайски вирусолог: COVID-19 ще бъде спрян, ако светът замре за 4 седмици

Китайски вирусолог: COVID-19 ще бъде спрян, ако светът замре за 4 седмици

Може да стане при екстремно радикални мерки

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 375 000 потвърдени случая, а починалите са над 16 300. Регистрирани са случаи в 195 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 425 000 случая и около 19 000 починали в 170 държави, 109 000 души са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".