Сонда на НАСА е натоварена с толкова много камъни от астероид след тазседмична операция, че започнала да изпуска в космическото пространство ценни материали за изследване, съобщиха учени, цитирани от АП.

Преди дни за пръв път космически апарат на НАСА взе проба от астероид. Апаратът Osiris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) взе проби от астероида Бену, който се намира на 290 млн. км от Земята.

За пръв път космически апарат на НАСА взе проба от астероид

За пръв път космически апарат на НАСА взе проба от астероид

Астероидът се намира на 290 млн. км от Земята

Ръководителят на мисията Данте Лорета съобщи, че по време на операцията във вторник сондата е събрала много повече материал от този, който е планирано да донесе на Земята - стотици грамове повече. Контейнерът за пробите в края на роботизираната ръка е успял да проникне толкова дълбоко в астероида и с такава сила, че се е препълнил.

Екипът веднага предприел действия за връщане на контейнера с пробите в капсулата - много по-рано от планираното - за дългото пътуване обратно до Земята. Сондата продължава да изпуска от пробите и учените искат да минимизират загубите.

НАСА с опит за вземане на първа проба от астероид

НАСА с опит за вземане на първа проба от астероид

Астероидът е на 290 милиона километра от Земята

Облак от частици от астероида може да се види около кораба, докато е напускал Бену. Лорета обяви, че ситуацията изглежда се е стабилизирала щом роботизираната ръка спряла да се движи и се върнала на мястото си.

Изискването е Orisis-Rex е да се върне с 60 грама проби.

Изстрелян през 2016 г., корабът достигна астероида през 2018 г. Пробите трябва да бъдат доставени на Земята през 2023 г.

Япония чака втора пратка проби от друг астероид, което трябва да стане през декември.