Полицията в Швеция призна, че среща проблеми при налагането на контрол над престъпни "кланове", които прилагат своя форма на правосъдие. Това се случва на фона на ескалиралото насилие в смятаната за спокойна и безопасна скандинавска държава, информира АФП.

Според експерти няколко дузина престъпни групировки имат огромно влияние върху бедни квартали в Швеция.

Стрелбите, бомбените удари и атаките с гранати са често явление в шведските градове. Местни медии съобщават за нарковойни и изнудване. Свидетели на тежките престъпления са уплашени и отказват да дадат показания заради страх от отмъщение.

"Гледали ли сте филма "Кръстникът"? Знаете какво е", коментира пред осведомителната агенция журналистката Йохана Бакстрьом Лернеби, която издаде книга за една от най-известните престъпни фамилии в Швеция.

Престъпници, свързани с фамилията, за която журналистката писа, наскоро се превърнаха в основна новина в медиите, след като влязоха в сблъсък с друга престъпна банда през август. Тогава те вдигнаха импровизирани блокади на пътя, спираха автомобили и искаха от хората да показват личните си карти.

Интервюиран от медията SVT, млад мъж, който е участвал в проверките на колите, наричащ се "Самир", разкрил, че контролните пунктове са били създадени, за да "защитават жителите и децата в района".

Конфликтът между престъпните фамилии бил прекратен в края на август, но не заради извършени арести от страна на полицията. Вместо това членове на няколко престъпни организации се срещнали в хотел в Гьотеборг и се съгласили да прекратят конфликта.

"Това е много разочароващо, защото е добро решение в краткосрочен план...но е разрешено по грешния начин", коментира местен полицай пред SVT. Той добави, че тези престъпни мрежи са постигнали споразумение за мир и са наложили какъв да е дневният ред, докато властите стоят настрана.

Проблемът с "клановете" е основна тема от началото на септември, когато заместник-началникът на полицията Матс Льофвинг заяви пред Шведското радио, че има най-малко 40 престъпни фамилии в скандинавската страна. Той отбеляза, че тези престъпници не искат да бъдат част от шведското общество, те са в страната с единствената цел да извършват престъпления, носейки със себе си паралелни системи на управление. По думите му тези фамилии развиват бизнес и участват в политиката, за да оказват по-голямо влияние, особено в неразвитите квартали, където предимно живеят имигранти.

Швеция има щедра имигрантска политика от 90-те г. на миналия век, но среща сериозни проблеми при интегрирането на много от новодошлите. Хиляди мигранти не са научили местния език и нямат висококвалифицирана работа.

Насилието в Швеция дори засегна и невинни жертви. В началото на август 12-годишно момиче бе убито случайно при престрелка в Стокхолм, което предизвика широко обществено недоволство.

На пресконференция в началото на септември премиерът Стефан Льовен нарече престъпните банди "отрова в обществото ни, от която ние трябва да се отървем".

Като цяло Швеция е държава с ниски нива на насилие. През 2018 г. са регистрирани по 1,07 убийства на 100 000 души в сравнение със средното европейско ниво от 2,39, според Евростат. За сравнение в САЩ се падат по 5,0 убийства.

Но Министърът на вътрешните работи на Швеция Микаел Дамберг изрази загриженост в интервю за АФП, че престъпните фамилии в страната затвърждават позициите си.

Правителството прие нови мерки, включително увеличи правомощията на полицията за следене, налагане на по-тежки присъди за наркотици и престъпления с огнестрелно оръжие. Но в края на август представители на полицията признаха, че все още изпитват големи трудности.

През първата половина на 2020 г. 20 души са убити при 163 стрелби в сравнение с 42 убити при 334 нападения за цялата 2019 г.