Президентът на Италия опрости част от присъдата на бивш агент на ЦРУ, който отвлякъл заподозрян терорист в европейската страна през 2003 г., съобщават световни агенции.

Сабрина де Соуза беше призна за виновна за незаконното отвличане на имама Абу Омар в Милано. Държавният глава Серджо Матарела опрости една година от присъдата й, тъй като САЩ повече не изпълняват практики като тайно задържане и извънредно предаване.

Соуза трябваше да бъде екстрадирана в Италия от Португалия в сряда, за да лежи в затвора за участието й в отвличането на мюсюлманина.

Обаче сега тя може изобщо да не влезе в затвора, тъй като решението на Матарела дава право да поиска нейната замяна с друг вид наказание.

Адвокатът на Соуза поясни, че според италианските закони намаляването на присъдата означава, че не трябва да влиза в затвора.

Португалско-американският бивш агент беше осъден на четири години затвор, но с решението си Матарела намали присъдата на 3 г.

Тя беше арестувана на летището в Лисабон през октомври 2015 г., докато посещавала майка си. Соуза е един от 26 американски агенти, които са осъдени задочно.

Италия е първата страна, която съди американски агенти от ерата на президента Джордж У. Буш за отвличания и разпити.