Президентът на Унгария Янош Адер подписа закона, който регулира чуждестранните университети в страната, предаде АП.

По този начин инициативата на премиера Виктор Орбан срещу финансирания от Джордж Сорос Централноевропейски университет може да постигне целта си.

В момента няма законови пречки властта в Унгария да затвори учебното заведение.

Унгария прие закона, който може да прогони университета на Сорос

Унгария прие закона, който може да прогони университета на Сорос

Закон, целящ да удари само и единствено Централноевропейския университет

В същото време продължават многохилядните протести срещу закона. Той затяга режима за действие на чуждестранните университети и води към ликвидиране на Централноевропейския университет - едно от най-авторитетните висши училища в тази част на Европа.

Хиляди унгарци излязоха на протест в подкрепа на университета на Сорос

Хиляди унгарци излязоха на протест в подкрепа на университета на Сорос

"Какво искаме? Академична свобода!".

Законът предизвика остри критики от САЩ и редица европейски държави, от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и стотици учени по цял свят.

Премиерът Виктор Орбан, който е твърд критик на либералните граждански организации, финансирани от Сорос, изтъкна, че Централноевропейският университет е нарушил разпоредбите при издаването на дипломи, твърдение, което ВУЗ-ът твърдо отрича.

Университетът на Сорос мами, убеден Орбан

Университетът на Сорос мами, убеден Орбан

Това не е справедливо за унгарските университети

Централноевропейският университет, който беше основан в Будапеща през 1991 г. малко след рухването на комунизма и има 1400 студенти, твърди, че действа законно и е акредитиран да издава унгарски и американски дипломи.

Хиляди студенти, професори и поддръжници протестираха в Будапеща в неделя, настоявайки правителството да изтегли проектозаконодателството. Друг протест е планиран да се проведе близо до сградата на университета по-късно днес.