Днес приключва гласуването в Консервативната партия на Великобритания за лидер на торите и министър-председател на страната. Новият премиер на Обединеното кралство ще бъде обявен във вторник, информира Би Би Си.

Кандидатите са двама: бившият външен министър и екскмет на Лондон Борис Джонсън и настоящият топ дипломат на Обединеното кралство Джереми Хънт. Според прогнозите Джонсън ще спечели надпреварата.

Британският финансов министър подава оставка, преди Борис Джонсън да може да го уволни

Британският финансов министър подава оставка, преди Борис Джонсън да може да го уволни

Никога нямало да приеме Брекзит без споразумение

Победителят и наследникът на Тереза Мей ще поеме властта в сряда.

Но преди да приключи гласуването в 17,00 часа местно време сър Алън Дънкан, министър от външното ведомство, подаде оставка като протест срещу вероятната победа на Борис Джонсън.

В неделя пред Би Би Си финансовият министър Филип Хамънд заяви, че възнамерява да подаде оставка, ако Джонсън стане министър-председател. Правосъдният министър Дейвид Гаук съобщи пред "Таймс", че възнамерява да подаде оставка по същата причина.

Според Би Би Си част от министрите не могат да приемат развой Брекзит без сделка, което Борис Джонсън многократно обяви, че ще направи на 31 октомври, ако не бъде постигнато споразумение с ЕС. Но Брюксел е категоричен, че няма да има предоговаряне на сделката с Мей.

Про-ЕС протест в Лондон обяви Борис Джонсън за марионетка на Фараж

Про-ЕС протест в Лондон обяви Борис Джонсън за марионетка на Фараж

Издигнаха балон, изобразяващ плачещото "дете" Борис Джонсън

В статия за "Дейли телеграф" Джонсън пише, че може да се стигне до споразумение до 31 октомври, ако страната "преоткрие чувството си за мисия".

"Можем да излезем от ЕС на 31 октомври, и, да, имаме технологията да го направим. Сега ние се нуждаем от волята и от духа", поясни той.

Бившият премиер Тони Блеър обаче предупреждава, че сценарий Брекзит без сделка може да варира от "много трудно" до "катастрофа". Бившият министър-председател Гордън Браун ще предупреди в реч в Лондон, че напускане без сделка ще тласне британската икономика към катастрофални последици.

Гордън Браун: Борис Джонсън може да е последният премиер на Великобритания

Гордън Браун: Борис Джонсън може да е последният премиер на Великобритания

Джонсън се срещна с 11 от 13-те шотландски консерватори