Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман за първи път говори публично от извършването на втората атака срещу петролни танкери в Оманския залив по-рано тази седмица. Салман обвини Иран и се закани, че монархията "няма да се поколебае да се разправи с всяка заплаха" за саудитските интереси, съобщават АФП и "Гардиън".

В интервю за панарабския всекидневник Asharq al-Awsat принцът заяви: "Не искаме война в региона...Но няма да се поколебаем да се разправим с всяка заплаха за нашия народ, нашия суверенитет, нашата териториална цялост и нашите интереси".

Какво е известно и не знаем за атаката в Оманския залив?

Какво е известно и не знаем за атаката в Оманския залив?

Обстоятелствата около инцидента остават неясни

"Иранският режим не уважи присъствието на японския премиер като гост в Техеран и отговори на дипломатическите му усилия с атака срещу два танкера, от които единият беше японски", отбеляза принц Салман.

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих призова за "бърз и решителен" отговор на заплахите срещу енергийните доставки след "терористичните атаки" в четвъртък.

В четвъртък бяха атакувани два танкера в Оманския залив, докато премиерът на Япония Шиндзо Абе провеждаше разговори с иранските лидери в Техеран. Това е втората атака за месец в региона.

Осъждаме нападението над корабите в Оманския залив

Осъждаме нападението над корабите в Оманския залив

Според Захариева нагнетяването на напрежението в региона е изключително опасно

САЩ обвиняват Иран за двете атаки, а Ислямската република категорично отрича да е замесена. Саудитска Арабия стои твърдо зад САЩ в обвиненията.

Вчера външният министър на Обединените арабски емирства призова световните сили да "подсигурят международното корабоплаване и достъпа до енергия".

САЩ: Твърде вероятно Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив

САЩ: Твърде вероятно Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив

Всеки ответен удар на САЩ ще зависи от доказателствата и нагласите в региона