Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси е изправена пред растящ натиск да започне проучване за импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, пише "Вашингтон пост", позовавайки се на множество източници, запознати със ситуацията.

Съдът нанесе удар върху Тръмп в битка срещу Конгреса

Съдът нанесе удар върху Тръмп в битка срещу Конгреса

Това е удар върху администрацията на милиардера в съдебната битка с Конгреса

Според източниците най-малко петима членове на лидерския екип на Пелоси я притискат да позволи на Комисията по правосъдие към долната камера да започне проучването. Те смятат, че това ще помогне на разследващите да се сдобият с документите, блокирани от президента на САЩ. Но Пелоси отхвърля искането им, както и молбата на председателя на Комисията по правни въпроси Джери Надлър за започване на процедурата.

По-рано председателят на Камарата на представителите заяви, че импийчмънтът не е единственият начин да се научи истината дали Тръмп е бил в сговор с Русия и дали е възпрепятствал правосъдието. По думите й фактите за подвеждане под отговорност на президента на САЩ могат да бъдат открити и извън процедурата по импийчмънт.

Джъстин Амаш призова за импийчмънт на Тръмп

Джъстин Амаш призова за импийчмънт на Тръмп

Причината е разследването срещу Тръмп за руска намеса в изборите през 2016 г.

Екипът на Пелоси е провел няколко срещи в понеделник вечерта. Четирима от членовете са от Комисията по правни въпроси, която има юрисдикцията да задейства такава процедура. Няколко часа по-късно Надлър се е срещнал с Пелоси и е повдигнал въпроса. Но шефът на долната камара е категоричен, че на този етап не трябва да се предприема тази процедура.