Приятелят на руския агент Мария Бутина е обвинен в измама и пране на пари, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на прокуратурата в Южна Дакота.

Срещу 56-годишния Пол Ериксон са повдигнати 11 обвинения. Той пледира невинен пред американския съдия Марк Морено.

Бутина е издала на разследващите в САЩ руския си шеф

Бутина е издала на разследващите в САЩ руския си шеф

Организирали канал за връзка на Кремъл с Белия дом...

Американецът е известна фигура в консервативните кръгове и Републиканската партия. Той е заемал високопоставен пост в президентската кампания на републиканеца Патрик Бюканън през 1992 г. Ериксон има връзка с Бутина - 30-годишната рускиня от Сибир, която се призна за виновна в конспирация през декември 2018 г.

Бутина призна, че е работила като агент на Москва с топ представител на Русия за проникване във влиятелната Национална оръжейна асоциация с цел да се добере до американските консервативни кръгове и Републиканската партия.

Тя е първият руски гражданин, който е съден за опит да повлияе върху американската политика по време на президентската кампания през 2016 г.

В обвинителния акт по случая с Ериксон не се споменава конкретно името на Бутина, но се отбелязва, че той е предоставил 8000 долара на МБ през юни 2015 г. и още 1000 долара през март 2017 г. Допълва се, че той също е платил на американски университет 20 472 долара през юни 2017 г.

Прокуратурата отбелязва, че между 1996 и 2018 г. Ериксон е лъгал жители на Южна Дакота и на други места за бизнес планове в опит да убеди потенциални инвеститори да му дадат пари.

Той може да получи 20 г. затвор по всяко обвинение. Освободен е под гаранция. Все още няма дата за начало на процеса.