Световноизвестният учен Стивън Хокинг е приет в болница по спешност, съобщиха от университета в Кеймбридж.

Говорител на университета съобщи, че професор Хокинг е „много болен" и ще бъде подложен на всички необходими изследвания в болницата Аденбруук.

67-годишният професор, който страда от амиотрофична латерална склероза, „не се е чувствал добре няколко седмици", съобщи още приближен до Хокинг, цитиран от БиБиСи.

„Всички ние се надяваме, че той много скоро отново ще бъде сред нас", коментира още говорителят на университета в Кеймбридж.

Професор Стивън Уилям Хокинг е английски физик, Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман преди от Исак Нютон). Роден на 8 януари 1942 в Оксфорд, Англия.

Занимава се основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката и теория на струните.

Въпреки тежкото си заболяване, Хокинг продължава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.

От 1985 използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлява компютъра си чрез движения на очите, които се разчитат от специални сензори, вградени в очилата му.

Хокинг е носител на много престижни награди, сред които: Едингтонов медал, награда Хюгс на английското Кралско общество, Златен медал на английското Кралско астрономическо общество, Член на Ватиканската академия на науките, Награда Волф за постижения в областта на физиката, Награда Джулиъс Едгар Лилиънфилд на Американското физическо общество и много други.