Технократите и Сергей Шойгу (министърът на отбраната на Русия - б.р.) ще поемат властта в Русия, но чак след 2024 г., прогнозира политологът Татяна Становая, пише "Комерсант". В списание "Огоньок" се опитват да оценят перспективите на елита.

В края на юли в център Карнеги публикуваха работата на ръководителя на аналитичния департамент на Центъра за политически технологии Татяна Становая "Трансформацията на путинския елит 2014-2024", която предизвика отклик в обществото на експертите. Авторът отбелязва кадрови "прелом" в управленческата система и сериозни промени в отношенията вътре в елита.

Става дума за това, че апаратната позиция престана да бъде синоним на реална политическа тежест. Става дума, че сега се формира властна конфигурация за бъдещето - 2024, но но и "следпутинския период".

Сама по себе си властовата конструкция, която се формира от 2004 година насам (от момента на оставката на Михаил Кесянов) не предполага силно правителство. С изключение на премиерстването на самия Владимир Путин. Но и тогава, и след това кабинетът остава технически придатък на Кремъл, заявява Татяна Становая и допълва, че в условията на централизация приеманите решения и доминирането на "ръчното управление" появата на самостоятелна политическа фигура на практика е невъзможно - самата политическа конструкция изключва стратегически управленчески решения дори и в неполитическите сфери.

Влиянието на различни фактори, и особено след 2014 година на икономическите фактори, според Становая, предполага обаче вече други нужди.

До 2014 година много от решенията са били взимали преди всичко инерционно, най-вече под давлението на държавните корпорации, при които системата не е гъвкава и ефективна, включително и корумпирана. Системата в държавното управление. До срива на цената на нефта, тази система все пак е работила, но катализатор за нуждата от промяна се дължи на геополитическата криза, които довеждат до девалвация на значимостта на настоящия елит за Владимир Путин "Политическата ценност на съратниците му падна и създаде потребност от млади технократи", обяснява Становая, без да отрича обаче, че силоваците остават както и преди на основната "кадрова скамейка".

Тя пояснява и друго, че трябва да се обърне внимание на факта, че президентът Владимир Путин в последните три години обсъжда и приема решения преимуществено в сферата на сигурността и силовите структури. В този контекст влиянието на силовите структури расте и ще продължи да расте, но тяхната роля ще се измени - от кадрови разерв те се превръщат в стратези, идеолози, аналитици, на които Владимир Путин вярва. Според Татяна Становая и в настоящето лоялността към изградената система ще остане основен плюс в биографията на всеки кандидат за поста премиер или министър, но вече с технократски профил. Може да бъде наблюдаван, според анализа, в много близко бъдеще процес на политизация на технократите, които да взимат решенията на едно по-ниско ниво, но под санкцията на Путин.

В този аспект Становая по никакъв начин не предвижда рухване на самата система, изградена от Владимир Путин, дори и при негово оттегляне. "А след смъртта на Сталин нима системата не устоя десетилетия, независимо кой точно беше на кормилото, пита реторично Становая. По думите й при наличие на достатъчно ресурси, които да поддържат живота на системата, оттеглянето на Владимир Путин няма да доведе до нейния крах, а ще се създават предпоставки за формиране на пост-путиновски модел, като неговото място може да бъде заето както от Путин-2, така и от един "колективен Путин".

"Зададеният образ съответства на Сергей Шойгу. Не мога да кажа, че той е приемник, но тази политическа креатура позволява да не се съмняваме в дългосрочността на системата, заявява авторът. 

Легитимността на властта се основава не толкова на персоналната любов на народа към конкретния човек, колкото на одобрението на "това политическо предложение", което направи Владимир Путин, коментира Становая.

В общия рейтинг на елита при допитването руснаците са включили 2788 имена. В първата десятка са:

  1. Владимир Путин (с "индекс на признанието" — 680)
  2. Сергей Лавров (504)
  3. Сергей Шойгу (462)
  4. Леонид Рошал (296)
  5. Лео Бокерия (208)
  6. Никита Михалков (182)
  7. Константин Хабенский (180)
  8. Чулпан Хаматова (176)
  9. Дмитрий Медведев (174)
  10. Жорес Алферов (163)