Бустерната доза на ваксината на Johnson & Johnson осигурява високи нива на защита срещу варианта Омикрон на коронавируса. Това показва проучване, проведено върху здравни работници в Южна Африка, съобщава Ен Би Си Нюз.

Предварителните резултати от изследването сочат, че при ваксинирани хора бустерната доза увеличава защитата срещу хоспитализация до 85% при 63% без нея.

Проучването, проведено от Южноафриканския съвет за медицински изследвания, сравнява 69 000 здравни работници в ЮАР с група неваксинирани лица.

Изпитването се е провело през ноември и декември, но участниците са били включени преди настоящата вълна, която в момента обхваща цялата страна, и това е позволило на изследователите да оценят ефективността на COVID ваксината на компанията конкретно, след като Омикрон е станал доминиращият вариант в страната.

ЕМА препоръча бустерна доза от ваксината на Johnson&Johnson

ЕМА препоръча бустерна доза от ваксината на Johnson&Johnson

Тя трябва да се слага най-малко два месеца след първата игла

Авторите на изследването посочват, че то е предоставило "първото доказателство за ефективността" на ваксината на Johnson & Johnson шест до девет месеца след първата доза.

Администрацията по храните и лекарствата одобри бустерната доза на Johnson & Johnson през октомври. По-рано този месец обаче от Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха препоръчаха на хората да си поставят подсилваща доза от ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna вместо на Johnson & Johnson поради опасения за образуването на изключително редки кръвни съсиреци.

Друго проучване, проведено в Южна Африка по-рано този месец, установи, че две дози от ваксината на Pfizer осигуряват 70% защита срещу хоспитализация при новия вариант на коронавируса.

Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

Дори половин доза от Pfizer помага според британско проучване