Спокойният стил на ръководство на канцлера Ангела Меркел е възхваляван от години. Но при пандемията той се оказа проблематичен. Липсата на амбиция и креативност имат ужасни последици за страната, пише Der Spiegel.

Преди пандемията сценарият за заключителната фаза на мандата на Меркел по същество бе написан. Тонът би бил смесица от възхищение и преждевременна носталгия. Всяко сравнение с възможен наследник би поставило Меркел в още по-добра светлина.

Преклонението пред Меркел стана още по-голямо през първата фаза на пандемията с коронавируса, като Германия се прояви с много по-малко последствия, отколкото други страни в Европа. Част от всичко това бе късмет, някои не. Меркел разпозна рано опасностите, породени от вируса и въведе правилните мерки.

В една от своите редки речи пред нацията тя намери правилния тон на загриженост и солидарност, като по този начин мотивира милиони германци да останат вкъщи. Ако тя се бе оттеглила миналото лято - което очевидно никога не би могла да направи в средата на такава криза - почти сигурно щяха да я обявят за светица.

Миналата пролет, по времето, когато все още знаехме малко за вируса, затварянията бяха единственият ефективен инструмент, с който политиците разполагаха. Нямаше истинска необходимост от творчество за да постъпят правилно. Всичко, което политиците трябваше да направят, бе да затворят страната. И Меркел го направи с необходимото убеждение.

Заключването на страната остава най-добрият трик на Меркел и до днес. Тя се справя по-добре от всеки друг в Германия, особено в сравнение с много от управителите на 16-те германски провинции. Още в средата на октомври, когато мнозинството от губернаторите не вярваха, че е необходимо да се въведат по-строги мерки въпреки нарастващия брой, Меркел остро отговори: "Тогава ще седим отново тук след две седмици." Отговорът вече стана легендарен в Германия и тя беше права.

Дори когато други лица, вземащи решения, станаха жертва на високомерието, вярвайки, че могат да игнорират заключенията, направени от медицински експерти, предаността на Меркел упорито остава за фактите. За съжаление обаче настояването за навременни и мащабни затваряния и удължаване остават единственият й реален отговор на кризата.

В кутията с инструменти не е добавено абсолютно нищо друго. Това, което бе добро за първата вълна, се оказва драстично недостатъчно за втората или третата вълна. По-предизвикателните аспекти на пандемичната реакция не се оказаха дори и почти толкова добри.

Аплодисменти или подигравки заслужава Меркел за кризата с COVID-19?
Обновена

Аплодисменти или подигравки заслужава Меркел за кризата с COVID-19?

Въпреки критиките, Меркел, която заяви, че не иска пети мандат, остава най-популярният политик в Германия

По някакъв начин през годините се утвърди убеждението, че Меркел е надарен лидер, когато е изправена пред криза. Това може би е функция на безспорната й способност да запази спокойствие, дори когато всички около нея губят хладнокръвие. Това убеждение обаче пропуска обратното на това спокойствие: нейната пасивност.

Проблемът не е в това, че Меркел направи поредица от грешни стъпки в пандемията. Проблемът е в онези неща, които тя никога не е и опитвала да направи. По същество това е еквивалент на политическа и професионална небрежност.

Почти нищо, което би могло да забави или дори да попречи на развитието на втората вълна в Германия, не бе приложено рано и решително. Приложението Corona Warn, използвано за предупреждение на хората за евентуално излагане на болестта, остава това, което винаги е било - шега. Хората в Германия все още нямат достатъчно медицински маски, още по-малко маски FFP-2, които предлагат по-добра защита.

Фактът, че домовете за пенсионери и грижи трябва да бъдат защитени с всички налични средства, е широко известен от миналата пролет. Но споровете за финансирането продължават и до днес. Бързи тестове са на пазара от началото на лятото, но вместо държавата да изкупи милиарди от тях, за да ги разпредели сред германското население, имаше само усилия да се запазят определени контингенти за домове за грижи, а останалите бяха оставени на свободния пазар.

Здравните агенции, чийто капацитет за проследяване е определен като централен фактор за налагане или отпускане на заключванията, все още се борят с недостиг на персонал и се сблъскват с технически недостатъци, напомнящи на германските общини през 90-те години на миналия век.

А какво да кажем за проучвания, които да установят по-точно кои области на обществото са отговорни за повече инфекции и кои не? Без тези проучвания политиците остават на тъмно и са принудени да борят вирус с чук, вместо да избират по-точни мерки. Списъкът на пропуснатите възможности може да бъде продължен до безкрайност.

Меркел в последно новогодишно обръщение: 2020 година бе най-трудна за мен като канцлер

Меркел в последно новогодишно обръщение: 2020 година бе най-трудна за мен като канцлер

Оттегля се и предава щафетата през следващата година