За сътрудничество се обявиха президентът САЩ Доналд Тръмп и неговият руски колега Владимир Путин в рядко съвместно изявление в събота, предаде "Ройтерс".

То бе дадено в чест на 75-та годишнина от срещата на съветски и американски войски на река Елба.

"Духът на Елбата е пример за това как нашите страни могат да оставят настрана различията, да изградят доверие и да си сътрудничат в търсене на по-голяма кауза.", се казва в изявението.

Изявлението на държавните глави идва на фона на дълбоки различия в американско-руските връзки по редица въпроси, припомня агенцията. 

Москва: САЩ лъжат, че разпространяваме дезинформация за коронавируса

Москва: САЩ лъжат, че разпространяваме дезинформация за коронавируса

Вчера американски представители обявиха, че свързани с Москва профили в социалните мрежи разпространяват безпочвени твърдения

Двете държави имат спорове по въпроси от контрола над оръжията и намесата на Русия в Украйна и Сирия до обвиненията в САЩ, че Русия разпространява дезинформация за новата пандемия на коронавирус и се намесва в предизборните кампании в САЩ.

Тръмп дори бе разследван по обвинения, че руски хакери са се намесили, за да спечели той президентските избори.

The Wall Street Journal съобщи, че решението за издаване на изявлението предизвика смут в администрацията на Тръмп, като някои служители се притесняват, че може да подкопае строгите съобщения на САЩ до Москва.